Propada posao od 50 miljardi evra, VW odustaje od Samsungovih baterija

Dodajte komentar

Folksvagen mijenja svoj plan o kupovini baterija za električne automobile u vrijednosti od 50 milijardi eura, zabrinut za dogovor sa Samsungom, objavili su mediji.

Trebalo je da Samsung snabdijeva baterijama Folksvagen, za oko 200.000 električnih vozila.

Međutim, tokom pregovora pojavila su se različita gledišta u vezi sa vrijednošću proizvoda i rokovima isporuke, jer je južnokorejska kompanija smanjila količinu na četvrtinu inicijalne ponude, saznaje agencija “Blumberg” iz neimenovanih izvora.

Prethodno je Folksvagen objavio da će otpočeti proizvodnju baterijskih ćelija u Njemačkoj kao dio plana da izbaci na tržište čak 70 novih modela električnih vozila u narednih deset godina.

Podsjećamo, nedavno je šef Folksvagenovog Centra za kontrolu kvaliteta baterijskih ćelija Frenk Blome izjavio je da će baterije koje će koristiti VW grupacija zadržati 70 odsto svog kapaciteta nakon 8 godina eksploatacije ili pređenih 160.000 kilometara.

Iz njemačkog automobilskog ginata uvjeravaju da će to biti minimum kapaciteta koji će VW garantovati svojim mušterijama za sva vozila koja će biti bazirana na MEB platformi.

Kada je riječ o trajanju električnih automobila, Blome je kazao da je trenutna procjena da će nakon tih osam godina kapacitet baterija biti znatno manji, te da zbog same cijene novih baterija neće biti isplativo kupovati novu akumulacionu jedinicu, već da će se većina odlučiti za kupovinu novog električnog automobila.

Blome navodi da dugovječnost baterija zavisi i od njihove upotrebe.

“Zarad dužeg trajanja baterija bolje je koristiti običan punjač umjesto superpunjača. Osim toga, punjenje do 80 odsto kapaciteta baterije, umjesto do 100 odsto, znatno će produžiti vijek trajanja”, rekao je Blome.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *