Naslovne strane dnevnih novina za 28. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Kupili opremu za 2,3 miliona, a godinama posluju u minusu

Iako se u finansijskim izvještajima mojkovačke fabrike cigareta za 2018. godinu vidi gubitak od 2,2 miliona eura, koji se uvećao u odnosu na 2017. godinu, to nije bila smetnja čelnicima tog preduzeća da prošle godine izdvoje oko 2,3 miliona eura za kupovinu opreme Duvanskog kombinata Iako kontroverzan mojkovačka kompanija Montenegro Tobaco Company godinama posluje sa gubicima, vlasnici te firme ulažu ve like svote novca u investicije. Tako su u februaru proš le godine na tenderu izdvojili oko 2,3 miliona eura kako bi kupili opremu Duvanskog kombinata u Podgorici.

Dijele dobit

Akcionari Zetatransa razmatraće na Skupštini akcionara 25. juna odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu. Lani su imali 932 hiljade profita. Na dnevnom redu je i usvajanje revizorskog i izvještaja o poslovanju preduzeća u prošloj godini, kao i finansijskih iskaza. Dioničari bi trebalo da donesu i odluku o imenovanju revizora za ovu godinu i da razriješe i izaberu članove odbora direktora, prenosi Mina biznis.

Vlada se zadužila još 63 miliona eura

Na jučerašnjoj aukciji, održanoj na Montenegroberzi, prodato je 63,14 hiljada državnih obveznica, ukupne vrijednosti 63,14 miliona eura, odnosno 54,72 odsto od ukupne emisije druge tranše. Time se Vlada, na čijem je čelu Duško Marković, zadužila još 63,14 miliona eura. Sa novih 63,14 miliona Vlada je već dostigla iznos zaduženja od 210 miliona eura, a još nije ni polovina godine. Tačnije za 147 dana Vlada se zadužila 210 miliona eura. Krajem aprila prodajom državnih obveznica Vlada se zadužila skoro 75 miliona, dok je prije emisije obveznica pozajmila 72 miliona prodajom državnih zapisa.

Pobjeda

Ove godine neće biti potreban kredit za otpremnine

Poslanici su juče počeli raspravu o izmjenama zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa isplatu otpremnina za sporazumni raskid radnog odnosa čiju visinu će utvrditi Vlada. Otpremnine će se moći isplaćivati do kraja naredne godine. Za poslanike vladajuće koalicije, ove izmjene će ubrzati racionalizaciju zaposlenih u javnom sektoru i rasteretiti budžet, dok poslanici opozicije smatraju da su one u funkciji predstojećih izbora i da se zapravo isplaćuju oni koji su već našli drugi posao, a otvara se prostor da na njihova mjesta dođu “novi glasači DPS”.

Regal traži još dvije godine zakupa ili 3,5 miliona

Aktuelni zakupac fri šopova na podgoričkom i tivatskom aerodromu Regal impeks platio je zakup za april po ispostavljenoj fakturi, što ukazuje daje ugovor o zakupu produžen i da traje do danas čulo se na ročištu po tužbi ove kompanije protiv Aerodroma. Regal impeks traži da se utvrdi da je ugovor na snazi do 2021. godine ili da napuste objekte ukoliko im bude isplaćeno 3,5 miliona eura na račun izgubljene dobiti.

Umanjenje od 50 eura za 150 domaćinstava

Na jučerašnjem izvlačenju dobitnika četvrtog kola nagradne igre EPCG “Zlatni tim, uhvati ritam, umanjenja od 50 eura dobilo je 150 domaćinstva u skoro svim gradovima. Njima će se umanjenje obračunati na narednom, majskom računu. U bazi za izvlačenje dobitnika bilo je 152.781 domaćinstvo, članovi Zlatnog tima. Spisak dobitnika biće objavljen 28. maja u svim štampanim medijima, a informacije se mogu dobiti na Fejsbuk strani EPCG, na kojoj je išao prenos izvlačenja uživo.

Vijesti

Dnevne novine

Falsifikovano 6.390 eura

Centralna banka (CBCG) je u prva četiri mjeseca ove godine obradila 77 komada falsifikovanih novčanica eura, ukupne vrijednosti 6.390 eura, saopšteno je Dnevnim novinama u vrhovnoj monetarnoj instituciji. Prema podacima, najviše registrovanih falsifikata imala je novčanica od 50 eura, dok je obrađena i jedna novčanica u apoenu od 100 američkih dolara.

Održavanje objekata koštalo 335.780 eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) prošlog mjeseca je na održavanje elektro-energetskih objekata potrošio oko 335.780 eura, saopšteno je iz kompanije. Tokom aprila sprovođene su aktivnosti na realizaciji tri investiciona projekta ukupne vrijednosti oko 330.000 eura, od kojih je značajan dio izdvojen za rekonstrukciju dalekovoda od deset kilovolti Tomaševo-Mojkovac.

Potpisana tri ugovora

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević potpisao je juče u ime Vlade prva dva ugovora o pružanju usluga Agenta za posredovanje u realizaciji programa ekonomskog državljanstva. U pitanju su austrijska kompanija Arton Group i britanska Henley & Partners Government Services sa sjedištem u Džersiju, dok će podgorička Apex Capital Partners to učiniti sljedeće sedmice. Razvojni program prijema u crnogorsko državljanstvo radi ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, sprovodi se od početka ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *