Marković: “Vjerujem da građani osjećaju bolji standard”

Dodajte komentar

Premijer Duško Marković kazao je da je uvjeren da građani Crne Gore vide i osjećaju benefite ekonomskog razvoja i rasta životnog standarda.

On je, tokom premijerskom sata, podsjetio da je “skoro 18.000 građana zaposleno od početka mandata ove vlade.

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanice DPS-a Marte Šćepanović kako ocjenjuje socijalni dijalog Vlade sa sindikatima i poslodavcima, koji se tiče zakonia o PIO, radu, minimalnoj zaradi, rekao da su u Vladi veoma posvećeni socijalnom dijalogu.

“U proteklih 11 godina rada Socijalnog savjeta napravili smo krupne iskorake u oblasti socijalnog dijaloga”, rekao je Marković.

Kad je riječ o Zakonu o PIO, on je rekao da će se preispitati zakonski uslovi za ranije penzionisanje.

“Cilj vlade je održivost penzijskog sistema, veća pravednosti i adekvatnost penzijskih davanja”, rekao je Marković.

Vlada se, kako je rekao, odgovorno prihvatila unapređenja standarda zaposlenih sa minimalnom zaradom.

“U tom cilju uradili smo analizu koja je kao optimalno pokazalo povećanje minimalne zarade za 15 odsto”, istakao je Marković.

Poslanika Socijaldemokartske partije (SDP) Raška Konjevića interesovala je politika vlade u oblasti racionalizacije javne uprave i činjenica da je 2018. u odnosu na 2017. naplaćeno manje akciza na duvanske proizvode za 20 miliona eura.

“Ni fiskalna strategija ni plan reforme javne uprave nijesu nametnute ove vlade, već su to politike koje smo formulisali kako bi sistem učinili boljim. Primjenom plana optimizacije javne uprave smanjuje se broj zaposlenih u administraciji, što potvrđuju podaci iz decembra 2018. kad je zaposlenost u javnoj upravi iznosila 26,8 odsto ukupne zaposlenosti. To je za 1,4 odsto manje u odnosu na decembar 2017. godine”, rekao je Marković.

Plan optimizacije, kako je rekao, ne podrazumijeva otpuštanje zaposlenih nauštrb kvaliteta pružanja javnih usluga.

Govoreći o akcizama, on je rekao da su ukupni prihodi u 2017. godini bili za oko 10 miliona eura veći od onog što je planirano fiskalnom strategijom.

“Nemamo čarobni štapić kojim bi neke stvari promptno činili boljim. Realno je da neke mjere prevaziđu očekivane rezultate, a neke da se ne ostvare”, istakao je Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *