Guverner centralne banke japana upozorio na prijetnje globalnoj ekonomiji

Dodajte komentar

Izgledi za svjetsku ekonomiju vrlo su neizvjesni a mogli bi se i dodatno pogoršati s obzirom na aktualne trgovinske napetosti, usporavanje kineske ekonomije i brexit, izjavio je u ponedjeljak guverner japanske centralne banke (BOJ) Haruhiko Kuroda.

“Neizvjesnost je vrlo izražena… kao i rizici pogoršanja izgleda za ekonomiju”, rekao je Kuroda.

Od pozitivnih stvari guverner BOJ-a ističe popuštanje straha od odliva kapitala s tržišta u nastajanju i od raširene deprecijacije valuta.

Ovogodišnji sastanci grupe 20 najrazvijenijih i ekonomija u razvoju (G-20) pozabaviće se pitanjem neravnoteže na tekućim računima platne bilance, rekao je Kuroda, upozorivši pritom da bilateralne trgovinske mjere neće riješiti taj problem.

Japan je domaćin sastanka ministara finasija i centralnih bankara zemalja G20 koji će biti održan 8. i 9. juna.

Ako bilansi tekućeg računa nisu u skladu se ekonomskim fundamentima, G20 bi trebao istražiti koji su razlozi za to, kazao je Kuroda, napominjući da deficit ili suficit nisu nužno dobri ili loši.

“Kao predsjedatelji G20, vodićemo rasprave o mjerama na tom sastanku, uz sve relevantne informacije i odgovarajuće procjene globalnih ekonomskih uslova”, izjavio je guverner japanske centrlne banke.

Istakao je da su zemlje poboljšale zaštitu od globalnih finansijskih rizika zahvaljujući proširenoj mreži zamjene valuta i kreditnim linijama koje je omogućio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Njegove su se izjave vremenski poklopile s pojačanim napetostima između Sjedinjenih Država i njihovih glavnih trgovinskih partnera.

Japan i SAD pregovaraju o bilateralnom trgovinskom paktu. Tokom posjeta Japanu američki predsjednik Donald Trump poručio je kako nije zadovoljan japanskim trgovinskim viškom od 68 milijardi dolara u razmjeni sa SAD-om, koji najvećim dijelom počiva na japanskom izvozu automobila.

Trump je započeo trgovinski rat s Kinom kako bi smanjio trgovinski manjak i potaknuo Peking na izmjene trgovinske prakse koju američka vlada smatra nepoštenom, podsjeća Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *