Trećina građana živi na tuđ račun

Dodajte komentar

Više od trećine radno sposobnih građana u Crnoj Gori, starijih od 15 godina, ne traži aktivno posao preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i oni praktično žive na tuđ račun. Podaci Zavoda za statistiku Crne Gore pokazuju da je tih neaktivnih stanovnika tokom prošle godine bilo oko 219,9 hiljada. Radi se o podacima koji su dobijeni putem ankete.

“U periodu od januara do decembra 2018. godine anketirano je 8 546 domaćinstava na teritoriji Crne Gore. Prema podacima iz četiri sprovedena kvartalna istraživanja tokom 2018. godine, u Crnoj Gori aktivnog stanovništva bilo je 279,9 hiljada od kojeg su 237,4 hiljade ili 84,8 odsto zaposlenih i 42,5 hiljada ili 15,2 odsto nezaposlenih lica. Broj zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu veći je za 3,5 odsto, a broj nezaposlenih je smanjen za 3,2 odsto. Neaktivno stanovništvo čini 219,9 hiljada lica i u odnosu na prethodnu godinu broj neaktivnog stanovništva je smanjen za 2,9 odsto. Stopa aktivnosti za 2018. godinu je 56,0 odsto, stopa zaposlenosti je 47,5 odsto, stopa nezaposlenosti je 15,2 odsto i stopa neaktivnosti je 44,0 odsto”, piše u saopštenju dostupnom na sajtu MONSTAT-a. Neaktivno stanovništvo su sva lica koja imaju 15 i više godina koja nijesu zaposlena i koja aktivno ne traže posao. U Crnoj Gori ima oko 620 hiljada stanovnika, od kojih skoro 220 hiljada ne traži posao.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je da su navedeni podaci izuzetno zabrinjavajući, jer od ukupnog stanovništva, trećina je nezaposlena, a ne traži posao preko Zavoda za zapošljavanje, krovne institucije u državi.

“Ovo zabrinjava iz dva razloga. Prvi je taj da država ne brine suštinski o kvalitetu života njenih građana, već isključivo želi da statistički zadovolji određene kriterijume. Najbolji primjer toga je kada je Zavod za zapošljavanje brisao s evidencije nezaposlene kada se oni ne jave Zavoduu dogovorenom terminu. Na taj način ZZZ je fiktivno smanjio broj nezaposlenih, ali suštinski nije urađeno apsolutno ništa da bi se smanjio broj nezaposlenih i na taj način poboljšao kvalitet života građana”, kazao je Radovanić.

Dodao je da je urađeno to da država građane vidi samo kao brojeve i statističke podatke koje treba smanjiti, po svaku cijenu i na bilo koji način.

“I tu dolazimo do drugog razloga zbog čega su ovi podaci zabrinjavajući. To je da nezaposleni, naročito mladi, ne vide nikakvu perspektivu u Crnoj Gori, a posebno ne očekuju od ZZZ da im pomogne u pronalaženju posla. Zbog toga imamo veliki broj mladih koji se seli iz države. Takođe, mladi se konstantno suočavaju sa namještenim konkursima, nepotizmom i partijskim zapošljavanjima, što ih dodatno obeshrabruje da svoju budućnost vežu za Crnu Goru. Kada tome dodamo najmanju minimalnu zaradu u regionu i veliki broj zaposlenih koji dio zarade primaju “na ruke kao rezultat imamo nedovoljnu aktivnost mladih na tržištu rada i njihov egzodus ka zemljama Zapadne Evrope”, rekao je Radovanić.

Dvoje od troje nezaposlenih duže od dvije godine nema posao

Prema podacima MONSTAT-a, tokom 2018. godine 10,6 hiljada ili 24,9 odsto nezaposlenih lica je tražilo posao kraće od 12 mjeseci, do dvije godine 6,1 hiljada ili 14,4 odsto nezaposlenih lica je tražilo posao, dok je 25,8 hiljada ili 60,7 odsto nezaposlenih tražilo posao dvije godine i duže.

Radovanić je istakao da se aktivnost Zavoda za zapošljavanje u pronalaženju posla i pružanju podrške nezaposlenima najbolje oslikava činjenicom da dvoje od troje nezaposlenih duže od dvije godine čeka posao na evidenciji Zavoda.

Ovakvim sveukupnim ambijentom država zapravo samo tjera omladinu iz Crne Gore, zaključio je on.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *