Kovačević: Svi ugovori o gradnji mini hidroelektrana mogu biti raskinuti

Dodajte komentar

Svi ugovori o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori koji su zaključeni do 2016. godine mogu biti raskinuti zbog kršenja Zakona o koncesijama, kazala je izvršna direktorica nevladine organizacije Gren Home Nataša Kovačević.

Ona je za Vijesti rekla da su za 50 malih hidroelektrana potpisani ugovori bez plana davanja koncesija za korišćenje vodotoka i prateće studije o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

“Državne institucije i stručna javnost moraju da daju jasan i održiv okvir vizije energetskog razvoja u ekološkoj državi. Do sada smo samo pokazali neozbiljnost, nedozrelost i podložnost nadležnih interesnim energetskim lobijima u planiranju i gradnji malih hidroelektrana, zbog čega smatram da ova generacija donosioca odluka nije pozvana da dalje razvija ove energetske potencijale. Male hidroelektrane su mogle biti korisne udaljenim selima, kao distribuirani i nekomercijalni izvori energije, u vlasništvu malih zajednica i donijeti uslove za njihov razvoj ali u postojećim okolnostima je teško govoriti o njihovoj pravoj svrsi”, kazala je Kovačević, koja smatra da je moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana nužnost.

Zahtjev za moratorijumom predat je nedavno Skupštini Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *