Ilustracija

Vlada više neće davati nove koncesije za izgradnju malih hidroelektrana

Vlada je donijela odluku na jučerašnjoj sjednici da od 1. juna ukida nižu naknadu za podsticaje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE1), dok je i dalje ostala OIE2 koja iznosi skoro cent po jednom potrošenom kilovat-satu. OIE1 više neće plaćati građani i preduzeća preko računa za struju, već će je Vlada plaćati iz budžeta od prihoda dobijenih od zagađivača, tj. od akcize na ugalj. OIE1 je iznosila skoro pola centa po kilovat-satu i plaćala se do 300 potrošenih kilovat-sati. OIE2 se plaća nakon 300 potrošenih kilovat-sati.

Osim ukidanja OIE1, Vlada više neće davati nove koncesije za izgradnju malih hidroelektrana (mHE), najavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je navela da će ukidanje naknade dovesti do smanjenja računa za struju od jedan do pet procenata u zavisnosti od potrošnje.

Istakla je da nijedan novi projekat koji Vlada bude davala neće imati uticaj na potrošače niti će povećati cijenu struje za građane, odnosno da neće davati nove koncesije na mHE. Ipak, nastaviće sa razvojem obnovljivih izvora baziranih na vjetru i sunčevoj energiji davanjem državnog zemljišta u zakup bez odobravanja povlašćenih cijena električne energije.

Vlada je, kako je navela, dala nalog Ministarstvu ekonomije da preispita sva dokumenta i dozvole koje se tiču postojećih ugovora za mHE, kako bi utvrdili da li je nastao neki propust i da li se ugovori o koncesijama realizuju na osnovu ispravne dokumentacije.

Sekulićeva je kazala i da još nijesu stigli do optimalnog rješenja za drugi blok Termoelektrane Pljevlja, ali da se sigurno neće graditi blok od 250 megavata na lignit. Kazala je da za takav projekat nije moguće naći respektabilne finansijere.

(Dan)

Check Also

Crnogorski Telekom objavio rezultate za 2019. godinu

U 2019. godini, Crnogorski Telekom je, u odnosu na 2018, zabilježio rast broja korisnika u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *