SpaceX u svemir poslao 60 satelita: Uskoro jeftiniji internet

Kompanija Spejsiks (SpaceX) upravo je poslala raketu sa 60 satelita u svemir, u namjeri da populaciji cijelog svijeta ponudi jeftiniji internet, javlja CNN.

Takav poduhvat veliki je korak u stvaranju megakonstelacija koja bi mogla cijelom svijetu da ponudi jeftini širokopojasni pristup internetu.

Ogromnoj internet konstelaciji sa 60 satelita Spejsiks je dao zanimljivo ime – Starlink.

Kompanija je u 22:30 po lokalnom vremenu na svojoj raketi Falkon 9 uspješno lansirao mnoštvo satelita. Sat vremena kasnije raketa je polako počela ispuštati pojedinačne satelite u orbitu.

Elon Mask, osnivač Spejsiksa, rekao je da će sateliti funkcionisati kao “širenje špila karata po stolu”. Potvrdio je u tvitu, kako je svih 60 satelita “online” i da će uređaji uskoro raširiti svoje solarne panele kojima će se napajati tokom boravka u orbiti.

Nije za sada jasno jesu li svi sateliti u potpunosti operativni, ali sve informacije iz kompanije potvrđuju kako je operacija lansiranja prošla vrlo glatko i kako nije bilo nikakvih značajnih poteškoća.

Ako se Maskov projekt pokaže uspješnim, Spejsiks bi mogao pobijediti konkurente poput “Amazona” i “OneWeba” koji takođe pokušavaju postaviti vlastitu internet konfiguraciju.

Spejsiks namjerava u sljedećih nekoliko godina da lansira još na hiljade satelita. Time bi jeftini internet mogao postati dostupan značajnom dijelu svjetske populacije koji još nije “online”. Istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno sa svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Cijeli projekat Starlink koštaće Spejsiks 10 milijardi dolara, ali Mask je rekao kako kompanija ima “dovoljno kapitala” za dovršenje svojih planova.

Spejsiks će trebati još šest lansiranja, rekao je Mask, prije nego što Starlink bude mogao pružiti funkcionalnu internetsku uslugu nekim dijelovima populacije, a 12 prije nego što kompanija bude mogla osigurati internet za značajan dio svijeta.

 

Check Also

Kompanija Carine potpisala ugovor sa Iberostarom: Pozitivne implikacije po turizam Crne Gore (video)

Kompanija “Carine”, potpisala je ugovor sa španskim turoperatorom “Iberostar”. Ta saradnja, kako je ocijenio vlasnik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *