Kako da izaberete tarifni model i smanjte račune za struju

Dodajte komentar

Standardni, plavi, crveni ili zeleni… Koji tarifni paket izabrati? Zašto baš taj? Kako? Da li će računi za struju biti veći? Ovo su samo neka od pitanja koja muče crnogorske građane koji još uvijek nisu izabrali tarifni paket i kojima nije jasno šta koji paket tačno znači.

Prvo što bi trebali da uradite jeste da uzmete račune u posljednjih 12 mjeseci i sami izračunate koliko ste u prosjeku trošili električne energije. Ukoliko nemate račune, listing potrošnje za cjelokupnu godinu možete dobiti na šalterima Elektroprivrede.

Ako ste mjesečno trošili do 300 kwh, odnosno ukoliko Vam je račun bio oko 32 eura, najbolje bi bilo da izaberete plavi paket jer ćete uz njega imati pet odsto niži račun. Dakle ukoliko je račun 32 eura, novim obračunom i smanjenjem od pet odsto on bi iznosio 30,44 eura.

Za one koji troše do 600 kwh i prosječno izdvaju za struju 64 eura, takođe najbolje bi bilo da izaberu plavi paket ili standardni, koji podrazumijeva da obračun ostane kao i do sada. U slučaju izbora plavog paketa mjesečno bi imali neznatan popust od svega 0,15 odosto, odnosno račun od 64 eura bi Vam bio niži svega 10 centi. Ukoliko ništa ne promijenite, nego zadržite dosadašnji sistem, za račun od 64 eura, novim obračunom bi plaćali još dodatnih šest centi.

Popusta nema za domaćinstva koja troše više od 900 kwh električne energije. Ako spadate u ovu kategoriju najbolje bi bilo da izaberete standardi model obračuna.

Dakle, ako prosječno mjesečno za struju plaćate 96 eura, novim obračunom račun bi uz standardni paket bio veći oko euro.

Standardni paket

Svim domaćinstvima koja ne izaberu tarifni paket, potrošnja će se računati kao i do sada. Jedina mana ovog paketa je što će građanima koji troše mjesečno više od 900 kwh računi zasigurno biti veći, dok će za one koji troše do 600kwh biti isti, a nešto niži za domaćinstva sa potrošnjom do 300 kwh.

Na sljedećoj fotografiji pogledajte primjere za račune od 32, 64 i 96 eura uz standardni paket.

 

Plavi paket

Plavi model podrazumijeva podjelu tarifnih elementa tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje. Ovo je ubjedljivo najpovoljniji tarifni paket za domaćinstva koja troše do 300kwh, dok je neznatno povoljniji za one čija potrošnja ne prelazi 600kwh. Za one koji ipak troše više od 900kwh, uz mjesečni račun od npr. 96 eura, mjesečno izdvajanje za struju bilo bi veće za nepuna dva eura.

Crveni paket

Crveni paket je idealan za one koji žele istu tarifu tokom cijele sedmice bez obzira na potrošnju. Dakle, u ovom tarifnom paketu nema jeftine i skupe električne energije već ona izjednačena. Izborom ovog paketa, primjera radi, potrošačima od 900kwh i više račun bi bio veći za 3,5 odsto.

Na sljedećoj fotografiji pogledajte primjere za račune od 32, 64 i 96 eura uz plavi i crveni paket.

Zeleni paket

Za potrošače koji su ekološki osviješteni i žele da koriste struju isključivo iz obnovljivih izvora, EPCG je pripremio zeleni paket. Paket podrazumijeva cijenu električne energije skuplju za 20 centi po kilovatu u odnosu na onu iz Osnovnog modela. EPCG će potrošačima koji izaberu ovaj paket garantovati isporuke cjelokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora tzv. zelene energije. Iskustva iz EU i regiona govore da se za ovaj paket najčešće opredjeljuju društveno odgovorni pojedinci i privredni subjekti.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *