Naslovne strane dnevnih novina za 23. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Enegetski pasoši od naredne godine

Energetski pasoš, odnosno sertifikat, koji će početi da se primjenjuje od sredine naredne godine, biće obavezan za sve nove zgrade, kao i postojeće koje se rekonstruišu, prodaju ili daju u zakup, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomije.

Kvadrat stana 1.129 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prvom kvartalu iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto, ili 138 eura, u odnosu na prvi kvartal 2018. godine, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na četvrti ili prethodni kvartal cijena stana je u prosjeku manja 6,97 odsto, što je 74 eura. Na cijenu kvadrata bitno je uticala soli darna stambena izgradnja gdje je kvadrat u prvom tromjesječju bio 674eura. Bez prodaje ovih stanova, prosječna tržišna cijena kvadrata je 1.129 eura na nivou Crne Gore.

Kad Vlada donosi mjere, industrija propada

Iako je Vlada prije nekoliko godina pokrenula mjere za poboljšanje konkurentnosti crnogorske industrije, one nijesu dale željeni rezultat. Nakon tri godine primjene mjera, konkurentnost crnogorske industrije je čak i unazađena. To pokazuje nacrt dokumenta Industrijska politika Crne Gore od 2019. do 2023. godine, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva ekonomije.

Pobjeda

Crna Gora među osam najboljih MICE destinacija

Na najvećem specijalizovanom sajmu kongresne industrije u Frankfurtu NTO je uručena nagrada “Pro Sky Destination Award 2019. Prema godišnjem izvještaju “Pro Sky, njemačke međunarodne korporacije specijalizovane za ocjenu destinacije u dijelu MICE (meeting, incentive, kongress, events) turizma, a na osnovu ocjene 450 evropskih profesionalaca Crna Gora našla se među osam najboljih MICE destinacija za 2019. godinu.

Hotel Čedi je najbolji projekat u Jugoistocnoj Evropi

Hotel Čedi Luštica Bay proglašenje za najbolji projekat u Jugoistočnoj Evropi na ceremoniji CEEQA u Varšavi. Iz kompanije Luštica Development podsjetili su da je taj hotel prošle godine nagrađen Wild Beauty priznanjem kao najbolji luksuzni hotel u Crnoj Gori. Izvršni direktor Luštice Developmenta Daren Gibson rekao je da je ,,Čedi najčistiji izraz strasti i posvećenosti svih onih koji su dio ovog projekta.

Vrijednost građevinskih radova manja 27,6 odsto

Vrijednost građevinskih radova u prvom kvartalu manjaje 27,6 odsto u odnosu na prethodni, alije 12,4 odsto veća u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Monstata. Efektivni sati ostvareni na gradilištima veći su 1,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle, dok su 10,4 odsto manji u odnosu na četvrti kvartal prošle godine. Istraživanjem su obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

Vijesti

Dnevne novine

JUGOPETROL U GUBITKU MILION EURA

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 1,07 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine ostvarila 768.670 eura dobiti, navodi se u izvještaju o poslovanju preduzeća.

Za tri godine u industriju uložena 703 miliona eura

U razvoj crnogorske industrije su u posljednje tri godine ukupno uložena 703 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije. Najveći iznos sredstava od 400,16 miliona iskorišćen je za realizaciju investicija i finansija za industrijsku modernizaciju. U aktivnosti vezane za konkurentnost industrije uloženo je 269,14 miliona, a preovlađuju ulaganja u energetski sektor.

USKORO TREĆI JAVNI POZIV ZA ISTRAŽIVANJE NAFTE I GASA

Shodno rezultatima nedavno završenih istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, cijenama nafte na tržištu i interesovanjem naftnih kompanija, u narednom periodu se očekuje raspisivanje tendera za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju, kao i specifičnog ugovora za istraživanje koji bi mu prethodio, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za ugljovodonike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *