Mobilni operateri u Evropi i Aziji otkazuju porudžbine Huaweijevih telefona

CNN javlja kako su mobilni operateri u Evropi i Aziji počeli da otkazuju narudžbe za Huaweijeve pametne telefone.

SAD je, podsjetimo, stavio Huawei na svoju crnu listu, što za tu kinesku kompaniju konkretno znači da ne mogu doći do softvera ili pojedinih komponenti od američkih dobavljača bez posebne dozvole.

Postojeći uređaji nisu zahvaćeni ovom odlukom, ali restrikcije prijete budućim proizvodima, kao i vodećoj poziciji Huaweija u svijetu 5G mreže.

Otkazivanje narudžbi Huaweiju

Vodafone, koji je drugi najveći mobilni operater na svijetu, juče je poručio kako su zaustavili prednarudžbe pametnog telefona Huawei Mate 20X za Veliku Britaniju. Ovo je telefon koji je kompatibilan s 5G mrežom.

“Ovo je privremena mjera koju uvodimo dok postoje nesigurnosti oko novog Huaweijevog 5G uređaja”, rekao je portparol te kompanije za CNN Business.

Najveći britanski operater EE takođe odlaže predstavljanje novih Huaweijevih pametnih telefona.

Odlaganja i u Japanu

Prošle srijede je slično napravio i najveći mobilni operater u Japanu kada su odgodili predstavljanje Huaweija P30 Lite.

Vodeća japanska kompanija za telekomunikacije NTT Docomo objavila je da prestaje da prima rezervacije tog modela telefona, a dodali su i kako razmatraju posljedice uticaja američkih restrikcija.

Njihova konkurencija, operateri KDDI i SoftBank Corp. su objavili da će odgoditi predstavljanje novog Huaweijevog mobitela.

Prve posljedice Trumpove odluke?

Prestanak narudžbi, kao i odlaganje predstavljanja novih modela Huaweijevih telefona prve su posljedice Trumpovih odluka prema Huawei-u..

Podsjetimo, prošle je godine Huawei pretekao američki Apple i postao 2. najprodavanija marka mobilnih uređaja iza Samsunga.

Zbog zabrana koje je uvela američka vlada Google je prekinuo saradnju s Huaweijem, a tek naknadno je iz vlade dopušteno Huaweiju da nastavi saradnju s Googleom na postojećim uređajima, i to u roku od 90 dana.

Upravo to navodi dio operatera kao razlog za prestanak narudžbi.

Huawei kaže kako su ovo posljedice politički motivisanih odluka

KDDI je poručio da procjenjuju koliki će biti uticaj ove odluke te će potom odlučiti o novim narudžbama, dok su iz SoftBanka rekli kako procjenjuju mogu li prodati proizvode krajnjim korisnicima bez ikakve brige o njihovom urednom funkcionisanju.

“S obzirom na situaciju, odlučili smo da odložimo prodaju”, zaključuju.

Portparol EE-a je rekao da sarađuju s Huaweijem i Googleom i dodao kako će ponuditi ažuriranja za buduće pametne telefone.

U međuvremenu iz Huaweija poručuju kako cijene odnos s partnerima, ali kako razumiju pritisak pod kojim su se neki od njih našli.

“To je rezultat politički motivisanih odluka”, rekao je portparol Huaweija za CNN Business aludirajući na odluke američke vlade.

Dodao je kako u Huaweiju vjeruju da će se ova situacija riješiti te kako im je prioritet nastavak širenja tehnologije koja je na nivou svjetske klase, kao i svojih proizvoda širom svijeta.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *