Masovna kupovina zlata nikad nije dobar znak

Centralne banke širom svijeta, pa i stanovništvo nekih zemalja, odavno nisu kupovali tako velike količine zlata kao prošle, a trend je ubrzan i tokom prvog kvartala ove godine.

Uz saglasnost Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), a na osnovu zadatka koji im je dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, količinu zlata u državnim rezervama će sa sadašnjih 20 tona na 30 tona do kraja godine iz razloga ekonomske sigurnosti povećati i Narodna banka Srbije. Naredni cilj je 50 tona zlata u rezervama.

Kako je ova vijest imala veliki odjek u Srbiji, tako i vijest britanskog Daily Express-a, da je Rusija tokom prvog kvartala ove godine povećala količinu zlata u svojim rezervama za 145,5 tona, ima danas veliki odjek u svijetu. Mada Rusija daleko od toga da je vlasnik najvećih rezervi zlata.

„Krupne kupovine zlata od strane vlada i centralnih banaka – to je rijetko kada dobar znak za u cijelom svetu i za saradnju”, rekao je za Daily Express Adrian Eš šef analitičkog odeljenja medjunarodne brokerske kompanije Bullion Vault.

„Zlatno pravilo glasi: u koga zlato u toga i vlast“, dodao je Eš i podsjetio da danas ubjedljivo najveće rezerve u zlatu imaju Federalne rezerve Amerike – 8.133,5 tona. Posle Feda, ali na dalekom odstojanju su rezerve njemačke Bundesbank u zlatu koje iznose 3.369,7 tona.

Prema informacijama Ruske centralne banke, Rusija je ove godine povećala rezerve u zlatu za 70 tona na 2.183 tone.

Da bi Rusija, po količini rezervi zlata, stigla SAD, potrebno je da u narednih 20 godina kupuje sve zlato na svjetskom tržištu, ocijenili su stručnjaci u Moskvi.

Moskva se posljednjih godina, pritisnuta stalnom prijetnjom novim američkim sankcijama, ubrzano oslobadja američkih obveznica i dolara, kao toksične aktive – 2010. godine je Rusija imala plasiranih u američke obveznice 176 milijardi dolara, početkom jeseni 2018. godine samo 14 milijardi dolara.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *