Rusi i dalje najbrojniji turisti

Dodajte komentar

Iako su mnogi ugostitelji strijepili od posljedica zaoštravanja odnosa Crne Gore i Rusije, broj turista iz te zemlje nije smanjen i oni dalje dominiraju u odnosu na ostale zemlje. To pokazuju zvanični podaci Nacionalne turističke organizacije (NTO), koji svjedoče i o rastu ukupnog broja turista ove godine, u odnosu na prošlu.

Zanimljiv je i podatak da su gosti iz Njemačke, poželjni kod ugostitelja zbog potrošnje, u prvom kvartalu bili brojniji od tradicionalnih turista iz Srbije i koji su dugo vremena dominirali u ukupnoj turističkoj posjeti.

Nakon Rusije, Njemačke i Srbije, slijede Austrija, Francuska i Albanija.

U NTO su zadovoljni predsezonom, s obzirom na to da u Crnoj Gori odmara 10 odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine, a prvi strani gosti došli su već početkom maja.

Najviše turista bira budvansku rivijeru, Herceg Novi i Ulcinju, a popularan je i sjever – u tamošnjim turističkim centrima borave organizovane grupe turiste iz Njemačke, Francuske, Izraela, Rusije i Kine.

Zadovoljni su i hotelijeri, koji za prva tri mjeseca bilježe rast gostiju od čak 44 odsto. Ukupno je u hotelima i privatnom smještaju boravilo više od 166.000 turista, odnosno 38 odsto više, koji su ostvarili preko 645 hiljada noćenja, 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *