FBI pokrenuo istrage protiv Johnson&Johnsona, Siemensa, GE i Philipsa

FBI je pokrenuo istragu protiv korporativnih divova Johnson & Johnsona, Siemensa, General Electrica i Philipsa zbog sumnje da su podmićivali brazilske funkcionere u slučaju vezanom za prodaju medicinske opreme, kazala su za Reuters dva brazilska istražioca.

Brazilski tužioci sumnjaju da su te kompanije u protekle dvije decenije podmićivale vladine funkcionere kako bi osigurale narudžbe medicinske opreme, namijenjene sistemu zdravstvene zaštite u toj južnoameričkoj zemlji.

Brazilske vlasti tvrde da se više od 20 kompanija možda udružilo u “kartel” koji je podmićivao funkcionere. Optužuju takođe vladu da je “napumpavala” cijene medicinske opreme, poput uređaja za magnetsku rezonancu i opreme za protetiku.

Johnson & Johnson, Siemens, General Electric i Philips, čija ukupna tržišna kapitalizacija iznosi gotovo 600 milijardi dolara prema cijenama dionica na jučerašnjem zatvaranju tržišta, najveća su strana poduzeća protiv kojih je u Brazilu u proteklim godinama pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju.

Ako se utvrdi da su prekršile zakone, velike američke i evropske kompanije mogle bi se suočiti i s velikim novčanim i drugim kaznama u SAD-u, prema zakonu o suzbijanju korupcije u inostranstvu (FCPA), koji građanima, te domaćim i stranim kompanijama s vrijednosnim papirima izlistanim na američkim berzama zabranjuje podmićivanje stranih dužnosnika radi dobijanja posla.

Check Also

Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka sveta

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene Kine tokom prošle godine dostigla je rekordno visoku vrijednost, pokazao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *