Unija poslodavaca prihvatila zahtjev Vlade Crne Gore o minimalnoj zaradi

Dodajte komentar

Povodom jučerašnje sjednice Socijalnog savjeta Crne Gore i usvojenih zaključaka socijalnih partnera iz Unije poslodavaca Crne Gore navode da su zadovoljni postignutim konsenzusom i podrškom koju su socijalni partner pružili predlogu Vlade u vezi sa minimalnom zaradom.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) cijeni neophodnim, kako dodaju, upoznati crnogorsku javnost sa jednim dijelom sadržaja zaključaka Socijalnog savjeta koji je u medijskim objavama izostao, a posebno je važan za privredne subjekte, a time i za zaposlene.

“Na sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore održanoj u petak 17. maja, socijalni partneri – UPCG, Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Savez sindikata Crne Gore (SSCG) – prihvatili su predlog Vlade kojim se minimalna zarada povećava na iznos od 222 eura, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za 2 procentna poena, te planirano ukidanje više stope poreza na dohodak od 11% na lična primanja iznad prosječne zarade od 1. januara 2020. godine”, saopšteno je iz UPCG.

Na taj način, kako dodaju, ispunjeni su usaglašeni zahtjevi UPCG, USSCG i SSCG da povećanje minimalne zarade prati smanjenje troškova po osnovu zarada.

“U cilju ispunjenja navedenog smanjenja troškova po osnovu zarada, na sjednici Socijalnog savjeta je predloženo da Vlada Crne Gore preduzme potrebne aktivnosti u cilju hitnih izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (član 17), kako bi odluka o iznosu minimalne zarade i izmjene Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje, kojim se smanjuje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 odsto na 2,3 odsto, istovremeno stupile na snagu, odnosno kako bi se primjenjivale od istog datuma”, kažu iz UPCG.

Ovim putem, UPCG pozdravlja i najavu ukidanja „kriznog”poreza, tj. ukidanje više stope poreza na dohodak na lična primanja iznad prosječne zarade od 01 januara 2020.godine, te izražava očekivanje da će i ta mjera doprinijeti rastu zarada i podstaći zapošljavanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *