Montenegro Airlinesu otpisano 2,8 miliona duga

Dodajte komentar

Dug Montenegro Airlinesa (MA) prema Aerodromima Crne Gore (ACG) uvećao se tokom prošle godine za tri miliona eura, pa je na kraju 2018. godine iznosio ukupno 28 miliona, pokazuje izvještaj o poslovanju ACG, koji je na poslednjoj sjednici usvojila Vlada. Takođe, u izvještaju je navedeno da je dio duga od 2,86 miliona otpisan, a da je 348 hiljada kompenzovano.

Izvještaj, koji je potpisao izvršni direktor Aerodroma Danilo Orlandić, pokazuje da Aerodromi najveća potraživanja imaju od Montenegro Airlinesa i da ona čine 85,96 odsto ukupnih potraživanja za 2018. godinu što, kako piše, ukazuje i na najveći kreditni rizik društva posebno ako se imau vidu nestabilna likvidnost domaćeg avio-prevoznika i po tom osnovu enormna prekoračenja ugovorenog roka plaćanja. Vlasnik Aerodroma i Montenegro Airlinesa je Vlada Crne Gore.

– U 2018. godini uplate od MA iznose 2,175 mi liona, dok je iznos od 2,86 miliona otpisan na osnovu ugovora o opsluživanju. Preostali dug za 2018. iznosi 3,2 miliona, od čega za iznos od 348,6 hiljada ne postoji obaveza plaćanja, već služi za kompenzaciju za avio-karte zaposlenih povlašćeni prevoz. Preostali iznos od 2,867 miliona eura odnosi se na putnički servis, a ova potraživanja pokrivena su mjenicama. Procenat učešća ove kompanijeu ukupnim potraživanjima bio bi i veći da nije u ranijem periodu izvršeno preknjižavanje sa konta kupaca na konto dugoročnih kredita (na osnovu sporazuma o plaćanju izvršnih isprava u ratama) s obzirom na to da je ukupan dug Montenegro Airlinesa 27,95 miliona, piše uizvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *