Ko će uhvatiti „Volkswagenov” bidermajer

Dodajte komentar

Volkswagen je saopštio da kreće u „konkretne pregovore” sa predstavnicima „preostalih potencijalnih” lokacija za izgradnju fabrike u jugoistočnoj Evropi. Pajk Bestenbostel, menadžer za komunikacije u „Volkswagenu”, kaže za „Politiku” da upravni odbor kompanije, koji je zasijedao prije dva dana, nije potvrdio niti objavio nijednu konkretnu lokaciju za mogući novi pogon.

Nije htio da komentariše informaciju koju je prije dva dana objavila agencija Rojters da su Bugarska i Turska u najužem izboru, a ne zna se i da li je Srbija i dalje u igri.

Ludvig Kristof, zamjenik šefa za korporativne komunikacije u „Volkswagenu”, pojašnjava da su u proteklih nekoliko mjeseci pregledali različite lokacije u Evropi i da je napravljen uži izbor.

– Još smo u fazi istraživanja, ali sada započinjemo konkretne pregovore sa predstavnicima preostalih lokacija. Konačna odluka biće donijeta na osnovu rezultata pregovora – kaže Kristof za „Politiku” i naglašava da, dok su pregovori u toku, u javnost ne mogu da iznose pojedinosti o pojedinim lokacijama.

Potencijalne države za izgradnju fabrike u kojoj će biti pravljeno nekoliko marki automobila ove grupacije bile su: Srbija, Turska, Bugarska, Rumunija i Sjeverna Makedonija. Koga „Volkswagenovi” predstavnici budu pozvali u narednom periodu, taj je ušao u najuži krug za izgradnju fabrike u koju će biti investirano 1,4 milijarde eura. Pogon bi trebalo da bude otvoren 2023. godine, a planirano je da zaposli 5.000 radnika i proizvodi 300.000 automobila godišnje.

Njemački mediji pišu i da „Volkswagen” hoće što prije da nađe lokaciju za novu fabriku u Evropi. Prije održavanja sastanka upravnog odbora radnički savet je blokirao odluku da se krene u izgradnju nove fabrike sve dok postojeće fabrike „Audija” u Ingolštatu i „Volkswagena” u Volfsburgu ne budu radile punim kapacitetom. Odluku da se u Donjoj Saksoniji gradi fabrika baterija za električne automobile, u koju će biti uloženo milijardu eura, tamošnji mediji ocjenjuju kao ustupak radničkom savjetu kako bi odobrio otvaranje nove fabrike van Njemačke. Inače, ova kompanija namjerava da u velikim centrima u svojoj zemlji proizvodi električne automobile.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *