EU zbog prijetnje američkim sankcijama želi jači euro

Evropska unija traži nove načine da proširi korištenje eura i bori se protiv svjetske dominacije dolara, rekao je u četvrtak visoki evropski funkcioner, u vrijeme kada Unija pokušava da spasi nuklearni sporazum s Iranom pomažući evropskim kompanijama da zaobiđu američke sankcije.

Zbog straha da će dospjeti pod sankcije, evropske su kompanije suspendovale poslove s Iranom nakon što se Washington prošle godine povukao iz sporazuma.

EU pokušava da spasi ugovor koji su pet svjetskih sila i Teheran potpisali 2015. tako što kompanijama nudi alternativne načine za trgovinu s naftom bogatim Iranom.

Budući da je dolar dominantna globalna valuta, evropski funkcioneri i poslovni ljudi svjesni su da se finansijske prijetnje SAD-a ne mogu ignorisati, iako su pravno upitne.

“Jednostavno ne želimo da preuzmemo taj rizik”, rekao je direktor u vodećoj evropskoj kompaniji.

Kompanije koje posluju s Iranom mogu biti isključene s američkog tržišta ili s tržišta kredita. Banke, osiguravajuća društva i ostale finansijske kompanije koje podržavaju kompanije koje krše sankcije takođe mogu biti finansijski kažnjene. Globalna dominacija dolara pojačava učinkovitost američkih sankcija.

Funkcioneri EU-a stoga razmatraju kako pomoći euru da se nosi s takvom pozicijom dolara. “Jača međunarodna uloga eura je ključni prioritet”, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire na konferenciji u Briselu..

Dodao je da je američka politika prema Iranu to samo dodatno pojačala. “Ne želim da naše kompanije pate zbog američkih odluka s kojima se ne slažemo”, dodao je Le Maire na konferenciji evropskih finansijskih stručnjaka.

Dolar je dominantan u većini sektora globalnog monetarnog sistema i na njega otpada oko 60 posto svih rezervi i nacionalnih dugova u stranoj valuti te međunarodnih kredita kompanijama. Euro drži oko 20 posto tih tržišta.

Reforma upravljanja eurozonom, zajedničko zaduživanje i snažnije zajedničke garancije posrnulim bankama i drugim štedišama, smatraju se ključnim pravcima za jačanje eura. No, napredak u tom smjeru onemogućile su podjele između 19 država koje su prihvatile euro kao zvaničnu valutu.

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.