Buffet i Soros počeli da kupuju tehnološke dionice

Dodajte komentar

Grupa tehnoloških dionica poznatija pod akronimom FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google) opet nadmašuje cjelokupno tržište, a sada je u centru pažnje jer ih kupuju najpoznatiji američki investitori.

Prema podacima iz izvještaja tamošnjem finansijskom regulatoru objavljenima u srijedu, a koje prenosi Reuters, Berkshire Hathaway u vlasništvu čuvenog investitora Warrena Buffetta krajem aprila držao je Amazonove dionice vrijedne 860,6 miliona dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Podsjetimo, početkom maja Buffett je kazao kako je do sada podcjenjivao tu kompaniju i njenog šefa, Jeffa Bezosa. Još jedan dobro poznati investitor, George Soros, otkrio je kako je njegov fond Soros Fund Management kupio 50.000 dionica Netflixa.

Za tu kompaniju odlučio se i hedge fond Tiger povećavši u prvom tromjesečju udjel za 43 posto na 2,1 miliona dionica. Taj je fond povećao i udio u Facebooku za 64,5 posto na 8,8 miliona dionica.

Inače, Facebook je ove godine na berzi poskupio više od 40 posto jer investitori smatraju kako regulatorni pritisak neće usporiti meteorski rast oglašivačkih prihoda. Netflix je pak ojačao gotovo 33 posto uprkos sporijem rastu korisnika i ulasku Disneya na “njegov teren”.

Daleko bolji od 14-postotnog rasta indeksa S&P 500 su i Apple i Amazon s rastom cijene u 2019. od 24, odnosno 21 posto. Slabiji od indeksa jedino je Google koji je ove godine poskupio 12 posto, pokazuju podaci Bloomberga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *