Šetalište šansa za novi izgled Budve

Dodajte komentar

Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi može biti novi impuls uobličavanja urbanizacije i izgleda grada, ocijenjeno je na panelu u okviru Festivala nekretnina i investicija (FREI) u Budvi.

Glavni državni arhitekta, Dušan Vuksanović, kazao je da je osnovni cilj realizacije projekta šetališta, koje bi trebalo da bude rađeno kao promenada karakteristična za primorsko mediteransko naselje, „pješačka komunikacija“.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, rekao da će aspekti koji će biti uzeti u obzir prvenstveno funkcionalni, urbani, sociološki, inženjerski i arhitektonski.

“Funkcionalni aspekti su uređeni tokovi pješačkih komunikacija i fizičko povezivanje sadržaja i fizičkih struktura”, dodao je Vuksanović.

Očuvanje i potencijalna obnova plaža, uzimajući u obzir djelovanje mora u susretu sa obalom i plažom, bitni su inženjerski aspekti na koje se mora računati.

Vuksanović je saopštio da će arhitektonski aspekti uzeti u obzir oblikovne elemente, materijale i dizajn materijala.

Iz Ministarstva su saopštili da su se panelisti složili da je javni razgovor na tu temu veoma značajan i da je arhitektonski konkurs instrument za dolazak do optimalnog rješenja za šetalište koje treba biti dominantna urbana tačka Budve.

Ocijenjeno je da će, pored arhitekture i estetike, funkcionalnost šetališta biti jedna od glavnih polaznih tačaka za konkurs.

U okviru sesije o investicijama u infrastrukturu kao preduslovu razvoja sjevera Crne Gore, pomoćnica direktora Uprave javnih radova, Maja Đurović Delić je saopštila da je Zakonom o budžetu za ovu godinu planirana realizacija sredstava od preko 63 miliona EUR.

Od toga, kako je navela, 54 odsto će se realizovati na sjeveru Crne Gore.

Đurović Delić je kazala da je za unaprjeđenje turističke ponude predviđeno ulaganje od skoro 18 miliona EUR, prvenstveno u ski centre Kolašin 1600, Žarski u Mojkovcu, Cmiljača u Bijelom Polju, Durmitor na Žabljaku i Hajla u Rožajama.

Ukupna ulaganja u skijališta premašiće 70 miliona EUR, a obuhvatiće izgradnju saobraćajne mreže i pristupnih puteva, žičara, baznih stanica, primarne elektroenergetske infrastrukture, kao i sistema za vještačko osnježivanje.

Iz Ministarstva su saopštili da je jedan od najznačajnijih projekata koje realizuje Uprava, turistička valorizacija Đalovića pećine, vrijedan 12 miliona EUR.

Ove godine predviđeno je ulaganje od skoro 3,5 miliona EUR.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *