Koja su tri glavna tipa populizma u srednjoj i istočnoj Evropi?

Tri glavna tipa populizma u srednjoj i istočnoj Evropi su podizanje plata i penzija dok javni novac ne presuši, povišice pred izbore i jednokratna davanja za specifične namjene.

Glavni ekonomista UniCredit banke za srednju i istočnu Evropu, Dan Bukša, objasnio je tri glavna tipa populizma u regionu na primeru Rumunije, Mađarske i Poljske, prenosi portal Business Review.

“Mađarski populizam znači podizanje plata i penzija tri mjeseca pred izbore a nakon toga kažu ‘Doviđenja, vidimo se uoči sljedećeg kruga’”, rekao je Bukša.

Poljska, s druge strane, povećava dečije dodatke koje ljudi iskoriste da ranije plate dugove, isplaćuje jednokratna davaja penzionerima ili umanjuje poreze mladima.

Rumunski tip populizma karakterišu velike povišice penzija i plata u javnom sektoru, sve dok ne ponestane sredstava u budžetu, objašnjava ovaj ekonomista. Pošto u toj državi rast plata i penzija nije pratila efikasnija naplata poreza, Rumunija je u opasnosti da ostane bez sredstava da finansira zdravstvo, obrazovanje ili odbranu, prenosi Nova ekonomija.

“Druge zemlje u regionu povećavaju indirektne poreze, kao što je PDV, a smanjuju direktne poreze da bi bile konkurentnije. Rumunija je jedina zemlja regiona koja je smanjila PDV,” rekao je Bukša.

Check Also

Konačna presuda za “švajcarce” u Hrvatskoj: Dužnici mogu dobiti novac

Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtjev banaka i donio konačnu presudu u korist dužnika u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *