Koja su tri glavna tipa populizma u srednjoj i istočnoj Evropi?

Dodajte komentar

Tri glavna tipa populizma u srednjoj i istočnoj Evropi su podizanje plata i penzija dok javni novac ne presuši, povišice pred izbore i jednokratna davanja za specifične namjene.

Glavni ekonomista UniCredit banke za srednju i istočnu Evropu, Dan Bukša, objasnio je tri glavna tipa populizma u regionu na primeru Rumunije, Mađarske i Poljske, prenosi portal Business Review.

“Mađarski populizam znači podizanje plata i penzija tri mjeseca pred izbore a nakon toga kažu ‘Doviđenja, vidimo se uoči sljedećeg kruga’”, rekao je Bukša.

Poljska, s druge strane, povećava dečije dodatke koje ljudi iskoriste da ranije plate dugove, isplaćuje jednokratna davaja penzionerima ili umanjuje poreze mladima.

Rumunski tip populizma karakterišu velike povišice penzija i plata u javnom sektoru, sve dok ne ponestane sredstava u budžetu, objašnjava ovaj ekonomista. Pošto u toj državi rast plata i penzija nije pratila efikasnija naplata poreza, Rumunija je u opasnosti da ostane bez sredstava da finansira zdravstvo, obrazovanje ili odbranu, prenosi Nova ekonomija.

“Druge zemlje u regionu povećavaju indirektne poreze, kao što je PDV, a smanjuju direktne poreze da bi bile konkurentnije. Rumunija je jedina zemlja regiona koja je smanjila PDV,” rekao je Bukša.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *