Nissan predviđa pad dobiti od 46,7%

Dodajte komentar

Skandalom pogođeni japanski proizvođač automobila Nissan Motor predviđa da će mu neto dobit u tekućoj poslovnoj godini pasti za 46,7 posto, na 170 milijardi jena (1,6 milijardi dolara) uslijed naglog pada prodaje u Sjedinjenim Državama.

U finansijskoj godini koja završava u martu 2020. operativna dobit biće manja za 27,7 posto i iznosiće 230 milijardi jena, procjenjuju u japanskoj kompaniji. Prihodi će biti smanjeni 2,4 posto, na 11.300 milijardi jena.

U prošloj poslovnoj godini koja je završila u martu Nissan je zabilježio 44,6-postotni pad operativne dobiti, na 318 milijardi jena, uslijed loše prodaje i kampanje produženja garancija u SAD-u.

Neto dobit potonula je 57,3 posto, na 319 milijardi jena. Prihodi su oslabili 3,2 posto, na 11.600 milijardi jena.

Nissanovi poslovni godišnji rezultati objavljeni su mjesec dana nakon smjene predsjednika uprave Carlosa Ghosna koji je uhapšen u novembru prošle godine pod optužbom da je falsifikovao poslovne izvještaje, netačno prikazujući svoja primanja i bonuse. Optužbe obuhvataju i njegova pomoćnika Grega Kellyja.

Obojica opovrgavaju optužbe.

Prije otprilike dvije decenije Ghosn je na inicijativu francuskog Renaulta imenovan predsjednikom uprave u japanskoj kompaniji koja se za vrijeme njegovog mandata stabilizovala nakon višegodišnjeg vegetiranja na ivici stečaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *