Krivična prijava protiv predsjednika privrednog suda zbog prodaje zemljišta Solane

Dodajte komentar

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je pritužbu Nevladine organizacije MANS kojom je traženo da se preduzmu mjere protiv stečajnog upravnika Solane “Bajo Sekulić” Žarka Ostojića jer je pokušao da rasproda državnu zemlju koju je koristilo ulcinjsko preduzeće. Kako su naveli, zbog sumnje da je takvim postupkom i nevršenjem svoje dužnosti zloupotrijebio službeni položaj, juče je podnesena krivična prijava i protiv Jovanića.

MANS je polovinom aprila od Jovanića zahtijevao da preduzme zakonom propisane mjere protiv stečajnog upravnika zbog oglašavanja prodaje imovine Solane, uključujući i više od 15 miliona kvadrata državnog zemljišta na koje ulcinjsko preduzeće polaže pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine.

“Takođe, predsjedniku Privrednog suda sugerisano je da, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, razmotri i podnošenje krivične prijave protiv Ostojića. Jovanić je u šturom odgovoru na pritužbu naveo da je “pribavio izjašnjenja postupajućeg sudije i upravnika” u vezi sa predmetnom temom, i da je “brižljivom ocjenom dostavljenih izjašnjenja zaključio da je stečajni upravnik postupao u skladu sa zakonom, te da nema elemenata za pokretanje postupka. Kakve su sadržine bila izjašnjenja stečajnog upravnika, a na koji način i u kojoj mjeri je Jovanić ista analizirao i cijenio, ostaje nepoznato“, kazao je za “Dan” predstavnik MANS-a Lazar Grdinić.

Jovanić

Prema njegovim riječima, ovakvim (ne)postupanjem Jovanić je u svoju i zaštitu institucije kojom rukovodi stavio očigledno nezakonje koje sprovodi stečajni upravnik Ostojić, i koje će, ako se dovede do kraja, proizvesti neprocjenjivu štetu po javni interes.

“Zbog svega toga, ranije podnesenom krivičnom prijavom protiv stečajnog upravnika i drugih lica iz državne uprave, sada je obuhvaćen i predsjednik Privrednog suda”, istakao je Grdinić u saopštenju.

Četiri nevladine organizacije su u aprilu ove godine podnijele krivičnu prijavu protiv Žarka Ostojića, ali i protiv odgovornih lica Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, zato što je Ostojić 11. marta raspisao 15. po redu tender za prodaju imovine Solane, pri čemu je na prodaju oglasio i državnu zemlju koju je Solana imala pravo da koristi samo dok je proizvodila so. To pravo, kako su naveli, prestalo je po proglašenju stečaja u kompaniji, s obzirom na to d a Solana više ne proizvodi so. Ipak, državni katastar još uvijek ne upisuje ko je stvarni vlasnik zemljišta, a postupak oko tog pitanja i dalje traje. Ono što je nesporno jeste da Solana nikad nije ni bila vlasnik zemljišta, već samo korisnik, a pravo na to polagali su na osnovu eksploatacije soli kojom se više ne bave.

Bez odgovora iz Privrednog suda

“Dan” je poslao pitanja Jovaniću u vezi sa krivičnom prijavom MANS-a i navodima iz prijave. On, međutim, juče do naznačenog roka nije odgovorio na naše upite.

Stečajni upravnik Ostojić je ranije za “Dan” kazao da prodaje obim prava koji Solana ima, a to je pravo korišćenja.

“Ovo su lažne činjenice iznesene u javnost i vjerovatno ću tužiti nevladine organizacije samo da vidim po kojem osnovu. Kad država ili neko treći upiše vlasništvo, onda ću znati šta da radim. Do tada radim sve što treba da radim po zakonu. U stečaju se redovno prodaju firme koje imaju pravo korišćenja nad zemljištem”, rekao je Ostojić nakon što je u aprilu protiv njega podnesena prijava.

Na 15. oglas za prodaju imovine Solane niko se nije prijavio.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *