Hyundai i Kia u Rimac Automobile iložili 80 miliona eura

Dodajte komentar

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation koji su dio Hyundai Motor Grupe zajedno su uložili 80 miliona eura u kompaniju Rimac Automobili. Prvi zajednički projekti su saradnje na razvoju dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine.

Velika je to vijest za Rimac Automobile, ali i za Hrvatsku jer bi mlada kompanija iz Svete Nedelje trebala pomoći južnokorejskom automobilskom gigantu u prelazu na tzv. čistu mobilnost.

Hyundai Motors želi da ubrza prelaz na čistu mobilnost i pozicionira se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Grupa nada s 44 električna modela planirana do 2025. Novom saradnjom Hyundai Motor Grupa nastoji ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u vođenju ove promjene u industriji, navodi se u saopštenju.

Rimac se u kratkom roku – kompanija je osnovana 2009. godine – etablirao kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila. Kompanija nastavlja da isporučuje tehnologiju električnog pogona i baterijskih sistema brojnim partnerima u industriji, uključujući i Hyundai Motor Grupu, kako bi im omogućila brži prijelaz prema električnoj budućnosti industrije, piše Index.hr.

Potpredsjednik Hyundaija: Rimac je za nas idealni partner

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će usko sarađivati ​​kako bi razvili električni sportski automobil sa centralno smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodonik i električni pogon.

“Rimac je inovativna kompanija s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”, rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Grupe. “Njihovi start-up korijeni i bogato iskustvo u saradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *