Hyundai i Kia u Rimac Automobile iložili 80 miliona eura

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation koji su dio Hyundai Motor Grupe zajedno su uložili 80 miliona eura u kompaniju Rimac Automobili. Prvi zajednički projekti su saradnje na razvoju dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine.

Velika je to vijest za Rimac Automobile, ali i za Hrvatsku jer bi mlada kompanija iz Svete Nedelje trebala pomoći južnokorejskom automobilskom gigantu u prelazu na tzv. čistu mobilnost.

Hyundai Motors želi da ubrza prelaz na čistu mobilnost i pozicionira se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Grupa nada s 44 električna modela planirana do 2025. Novom saradnjom Hyundai Motor Grupa nastoji ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u vođenju ove promjene u industriji, navodi se u saopštenju.

Rimac se u kratkom roku – kompanija je osnovana 2009. godine – etablirao kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila. Kompanija nastavlja da isporučuje tehnologiju električnog pogona i baterijskih sistema brojnim partnerima u industriji, uključujući i Hyundai Motor Grupu, kako bi im omogućila brži prijelaz prema električnoj budućnosti industrije, piše Index.hr.

Potpredsjednik Hyundaija: Rimac je za nas idealni partner

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će usko sarađivati ​​kako bi razvili električni sportski automobil sa centralno smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodonik i električni pogon.

“Rimac je inovativna kompanija s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”, rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Grupe. “Njihovi start-up korijeni i bogato iskustvo u saradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti.”

Check Also

Ulcinj dobija turistički kompleks sa pet zvjezdica nadomak Valdanosa (video)

Ulcinj će dobiti turistički kompleks sa pet zvjezdica na brdu Mavrijan nadomak Valdanosa, čiji kapaciteti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *