Češka najbolja evropska lokacija za globalne industrije

Dodajte komentar

Češka je najbolja proizvodna destinacija u Evropi, iako je daleko od toga da bude najjeftinija zemlja u prerađivačkoj industriji, uzimajući u obzir ne samo troškove plata za lokalnu radnu snagu, već i troškove komunalnih usluga, industrijskog razvoja i administrativnih troškova, objavio je Property forum pozivajući se na najnovije istraživanje Cushman & Wakefield.

Ovu poziciju Češka zauzima prvenstveno zahvaljujući visokom stepenu sigurnosti, relativnoj političkoj stabilnosti u poređenju sa zemljama na istoku Evrope, kao i zbog ekonomske i korporativne stabilnosti.

“U stvari, rizici za investitore su minimalni. Njegova centralna pozicija sa strateškim pristupom glavnim evropskim tržištima je takođe velika prednost”, kaže Ferdinand Hlobil, partner i rukovodilac u Cushman & Wakefield.

Kako navodi Property forum, na globalnom nivou, Kina snažno posluje zahvaljujući povećanju vladinih ulaganja u usvajanje tehnologija, dok su Sjedinjene Države najatraktivnije za one koji žele da minimiziraju izloženost  i političkim pretnjama, a zatim slijede Kanada i Češka Republika. Imajući u vidu osnovne kriterijume, Češka je peta u svijetu i prva u Evropi.

Lokacije sa niskim troškovima u Jugoistočnoj Aziji I dalje jako privlače radno intenzivne proizvođače. Ukazuje se i na negativan uticaj “no deal” Bregzita na evropska tržišta.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *