Analiza: Kako ostvariti više profita na valutnom tržištu?

Dodajte komentar

Posljednjih godina kamatne stope su pale na najniži nivo u istoriji, zbog čega je oročena štednja postala potpuno neisplativa, pogotovu ako se radi o devizama. Na sreću, danas postoje mnogi finansijski proizvodi koji omogućuju ostvarivanje višeg prinosa uz praktično isti rizik.

Kada je u pitanju američki dolar, na platformama online brokera koji nude trgovanje na valutnom tržištu upravo je američka valuta trenutno „najisplativija” za posjedovanje, barem od sigurnih svjetskih valuta. Naime, zbog nešto bolje situacije u SAD-u, američka centralna banka referentne kamatne stope drži na osjetno višem nivou od evropske centralne banke, britanske, švajcarske, japanske itd. Zbog toga su i prekonoćne kamatne stope na kupovinu dolara trenutno pozitivne.

Kod brokerske kuće Admiral Markets, na valutnom paru EUR/USD, ako se sa eurima kupuje dolar, kamatna stopa trenutno iznosi 2,17% na godišnjem nivou. Obračunava se na dnevnoj bazi, stoga nema minimalnog perioda na kojeg se mora blokirati novac kao kod oročenja. Ako kamatne stope u SAD-u nastave rasti, a u Evropi ostanu na istom nivou, kamate koje se trenutno daju na dolare bi mogle čak i nastaviti da rastu.

Takva strategija trgovanja na valutnom tržištu, u kojoj se iskorišćavaju više kamatne stope na pojedine valute, naziva se „carry trade” i jedna je od najpopularnijih strategija među velikim institucionalnim investitorima kao što su banke. Zlatno doba korišćenja ove strategije je bilo pre finansijske krize 2007. Tada je u jednom trenutku kamatna stopa na zajam japanskih jena bila približno 1%, a kamatna stopa koja se dobijala za posedovanje australijskog dolara je iznosila čak 7%. To znači da su svi oni koji su na valutnom paru AUD/JPY imali otvorenu kupovnu poziciju godišnje dobijali 6% kamate.

Isplativost posedovanja australijskog dolara je dovodila do sve većeg interesa kupaca, pa je ta valuta godinama jačala u odnosu na ostale valute. U odnosu na japanski jen je od 2000. do 2007. godine australijski dolar ojačao gotovo 100%. To znači da su svi oni koji su preko brokerskih platformi kupovali australijski dolar, tih godina više profitirali na jačanju te valute nego na samim kamatama.

Danas se nešto slično, doduše u manjoj mjeri, događa sa američkim dolarom. Naime, kamatne stope na dolar su sada više nego na sve ostale najtrgovanije valute na svijetu, pa se tu valutu više isplati posjedovati nego druge.

Na temelju toga se može očekivati da će u idućim godinama interes za posedovanjem dolara biti veći od interesa za ostalim valutama, a to u pravilu dovodi do njegovog jačanja.

Pri tome bi oni koji posjeduju dolare mogli više profitirati na jačanju te valute nago na samoj kamati koja se svaki dan skuplja na kupovnim pozicijama na USD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *