Prelević: Crnogorci plaćaju najnižu cijenu struje

Dodajte komentar

Elektroprivreda EPCG je trebalo ranije da ponudi više tarifnih modela, ponuđeni tarifni modeli su legalni, a da li će se njihovim uvođenjem ostvariti željeni cilj i hoće li biti primamljivi za kupce u Crnoj Gori, pokazaće vrijeme, kazao je predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević.

On je naveo da iskustva iz ostalih sistema pokazuju da se kupci teško odlučuju da mijenjaju osnovni paket, kao i da vjeruje da se neki potrošači mogu prepoznati u ponuđenim tarifnim paketima.

“Sa stanovišta regulatora, dobro je da postoji mogućnost izbora, mada smatramo da je EPCG trebalo ranije da krene sa medijskom kampanjom kojom bi svakom kupcu električne energije u Crnoj Gori bilo jasno šta koji paket konkretno znači”, rekao je Prelević u intervjuu listu Elektroprivreda.

Prelević je ukazao i da Crnogorci plaćaju najnižu cijenu struje zasnovanu na ekonomskim principima, te da bi u suprotnom došlo do potrošnje resursa i štete.

“Svi koji imaju nižu cijenu od nas, nemaju cijenu zasnovanu na ekonomskim principima, pa dolaze u opasnost da neracionalno troše resurse, uništavaju svoje elektroenergetske kompanije i time sebi prave dugoročno štetu”, kazao je Prelević.

Cijena struje za domaćinstva u Crnoj Gori, kako je istakao, jednaka je u Bugarskoj i Moldaviji, oko 30 odsto niža nego u Hrvatskoj, a više nego upola niža od prosječne u EU.

Prelević je kazao i da nije čuo da je bilo ko sa stručne strane ocijenio da je struja u Crnoj Gori najskuplja u Evropi, ukoliko se uzmu u obzir standard i platežna moć kupaca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *