Očekuje se nastavak fenomenalnog rasta ‘Fleks’ sektora , jer eksperti predviđaju rast EMEA tržišta od 50% do 2022.

Dodajte komentar

“Fenomenalni rast ‘fleks’ sektora nastavlja se ubrzano u godinama koje dolaze, sa očekivanjem rasta fleksibilnog radnog prostora u EMEA za preko 50% do 2022. godine, dok broj kancelarijskih radnika koji zauzimaju ovaj prostor će rasti na 750,000 širom regiona”, navodi globalni savjetnik za nekretnine, Colliers International, koji je ove sedmice objavio svoj Izvještaj o fleksibilnom radnom prostoru za 2019. godinu (Flexible Workspace Outlook Report 2019).

Broj operatera fleksibilnog radnog prostora u Evropi porastao je za 135% u posljednje četiri godine, a broj fleksibilnih radnih centara povećao se za 205% u istom periodu. Kako želja zakupaca za fleksibilnim kancelarijskim prostorom ne pokazuje znake smanjenja, istraživanje kompanije Colliers ukazuje da bi se u naredne tri godine ponovo moglo udvostručiti u velikim evropskim gradovima. Od 22 najveća evropska grada analizirana od strane Colliers International-a, njih 8 će dvostruko povećati svoj fleksibilan radni prostor u naredne tri godine; sa Berlinom, Bukureštom, Minhenom i Pragom među onima za koje se očekuje da će najviše porasti.

“Ovo može imati veliki uticaj na sva EMEA tržišta, na kojima fleks sektor trenutno sačinjava 1.5% ukupnog kancelarijskog tržišta, navodi Tom Sleigh, Colliersov sef konsultantskog tima za fleksibilne radne prostore, (sector usluga za zakupce – EMEA). Mi predvidjamo da će  ponuda fleksibilnih radnih prostora u glavnom gradu Velike Britanije Londonu, na primjer, nastaviti da značajno raste u narednih nekoliko godina, da bi do 2022. godine iznosilo 10% ukupnog tržišta – to bi znacilo da bi oko 300,000 kancelarijskih radnika radilo u novom fleksibilnom i dinamičnom radnom okruženju u roku od tri godine”, navode iz Colliersa.

Colliersov izvještaj ističe i to kako tradicionalni zakupodavci reaguju na tržišni pomak, gdje, naročito u Londonu, neki uspostavljaju sopstveno prisustvo na fleksibilnom radnom prostoru kao što se moze primjetiti i sa L&G i njihovom Kapsulom, LandSec koji je nedavno pokrenuo Myo i Brittish Land sa svojom ponudom pod nazivom Storey Club. U međuvremenu, sve veći broj zakupodavaca traže da dijele rizik i benefite kroz mogućnosti zajedničkih poduhvata sa uspješnijim i već uspostavljeniim operaterima radnog prostora. Naročito sa onima koji mogu da poboljšaju iskustvo zakupaca tako što će dostaviti dodatne pogodnosti I sredstva za zajednicu.

Tom objasnjava: “ Uprkos niskim stopama slobodnih radnih mjesta u kancelarijama  u Londonu, zakupci zahtjevaju veće pogodnosti I fleksibilnost sa njihovog radnog mjesta što je rezultiralo i promjeni strategije zakupodavaca, koji su ili pokrenuli sopstvene brendove fleksibilnih radnih prostora ili su krenuli u zajednicke poslovne poduhvate sa već uspostavljenim operatorima. Ovo ukazuje na to da bi mogli postojati dodatni kapaciteti jer je prostor ‘isklesan’ od postojećeg tradicionalnog tržišta kancelarijskog prostora kako bi se otvorio prostor za kontinuiranu I rastuću želju korisnika za fleksibilnošću. Veći izbor i šira raznolikost opcija fleksibilnog radnog prostora nude veći izbor za stanare i trebalo bi da podstiču veće nivoe iskorišćenosti, posebno od većih korporacija koje aktivno prihvataju prednosti fleksibilnog radnog prostora”.

On dodaje da je prelazak na ‘prostor kao usluga’, a ne samo roba je vjerovatno pokretač rasta u tražnji za fleksibilnim radnim prostorom gledajuci unaprijed.

“Usredsređenost na klijenta je u srcu ovoga i vjerovatno ćemo i vidjeti kako fleksibilan radni prostor nastavlja da ometa “status quo” još neko vrijeme ”.

Zabrinutost oko ‘prekomjernog rasta’ fleks sektora, je medjutim, dobro publicirana, sa zakupcima u određenim poslovnim sektorima koji ostaju oprezni zbog prekomjerne izloženosti saradnji, posebno u svjetlu mogućnosti ekonomskog hlađenja i smanjenog rasta zaposlenosti.

Damian Harrington, direktor EMEA Research & Forecasting, Colliers Internationala, zaključuje: “Jasno je vidljivo kako se brzo niša fleksibilnosti na radnom mjestu proširila od 2001. godine u smislu broja lokacija, volumena prostora (km²) i broja operatora širom Evrope. Međutim, čak i na samom vrhu spektra, ukupno preuzimanje je marginalno u poredjenju sa širim tržištem kancelarija, što sugeriše da se sektor nije proširio na višak i da još ima prostora za rast”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *