Naslovne strane dnevnih novina za 13. maja – Njavažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Zaštitili suzu Evrope i propustili najveću razvojnu šansu

Deklaracija o zaštiti rijeke Tare, kojaje u crnogorskom parlamentu usvojena krajem2004. godine, a kojomje između ostalog spriječena gradnja hidroelektrane Buk Bijela, u potpunosti je ispoštovana u prethodnih 15 godina i Tara je ostala ,,suza Evrope, poručenoje iz Ministarstva održivog razvoja.

Dan

Saviris i partneri smanjili gubitak

Kompanija Luštica development, koja je u većinskom vlasništvu Orascoma egipatskog biznismena Samiha Savirisa, i u prošloj godini nastavila je da posluje sa gubitkom. To se može vidjeti u finansijskoj dokumentaciji te kompanije, koja je dostavljena Poreskoj upravi. Tako je tokom 2018. godine Luštica development poslovala sa minusom od 475.545 eura. Ipak, to nije smetalo da iste godine smanje gubitak koji se akumulirao godinama za oko 1,6 miliona eura. “Dan je od predstavnika tivatske firme pokušao da dobije objašnjenje kako je smanjen gubitak, ukoliko kompanija to nije mogla da pokri je iz redovnog poslovanja, međutim odgovor nije stigao do zaključenja ovog novinskog broja.

Građani plaćaju najnižu cijenu struje

Predsjednik odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević kazao je da crnogorski građani plaćaju najnižu cijenu električne energije zasnovanu na ekonomskim principima. Svi koji imaju nižu cijenu od nas, nemaju cijenu zasnovanu na ekonomskim principima pa dolaze u opasnost da neracionalno troše resurse, uništavaju svoje elektroenergetske kompanije i time sebi prave dugoročno štetu rekao je Prelević u intervjuu listu “Elektroprivreda”.

Za super kontrolu radova Monteput plaća 140.000

Državna kompanija Monteput dodijelila je podgoričkoj firmi “ABG test posao super kontrole kvaliteta izvedenih radova na izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, autoputa Bar-Boljare. Ugovor o obavljanju posla super kontrole kvaliteta gradnje potpisan je pošto je Državna komisija za tehnički pregled radova na autoputu u septembru prošle godine utvrdila da izvođač kineska kompanija CRBC ne poštuje građevinske procedure. Prema podacima ” Dana, za posao kontrole kvaliteta gradnje preduzeće ” ABG test dobilo je oko 140.000 eura, sa PDV-om.

Dnevne novine

Investicije u turizmu vrijede tri milijarde

Investicije koje se danas razvijaju u crnogorskom turizmu vrijede tri milijarde eura, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama direktor Agencije za promociju stranih investicija Miloš Jovanović. Osim u turizmu, kako je istakao, do kraja naredne godine najveća ulaganja će biti u oblasti saobraćaja i energetike, a postoji interesovanje i za gradnju gasne elektrane u našoj državi.

EPCG JE TREBALO RANIJE DA PONUDI VIŠE TARIFNIH MODELA

Elektroprivreda (EPCG) je trebalo ranije da ponudi više tarifnih modela, ponuđeni tarifni modeli su legalni, a da li će se njihovim uvođenjem ostvariti željeni cilj i hoće li biti primamljivi za kupce u Crnoj Gori, pokazaće vrijeme, kazao je predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević. On je naveo da iskustva iz ostalih sistema pokazuju da se kupci teško odlučuju da mijenjaju osnovni paket, kao i da vjeruje da se neki potrošači mogu prepoznati u ponuđenim tarifnim paketima.

CEDIS prošle godine primio 1.960 zahtjeva građana

Crnogorski elektrodistributivni sistem prošle godine je primio 1.960 zahtjeva građana koji se tiču održavanja mreže, stanja distributivne infrastrukture, kao i problema u distributivnoj infrastrukturi, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS). Predstavnici kompanije dodaju da su česti i građanski zahtjevi građana koji se odnose na izmještanje elektroenergetskih objekata, uklanjanje rastinja u trasi, zahtjevi koji se tiču kvaliteta napona, kao i prigovori za obračun neovlašćene potrošnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *