Zetatrans dobio novog vlasnika: Pošta Slovenije kupila 72 posto dionica Intereurope

Dodajte komentar

Pošta Slovenije u petak je objavila da je sklopila ugovor o kupovini 72 odsto dionica logističke kompanije Intereuropa iz Kopra, a po zaključenju te transakcije će postati najveća logistička firma u Sloveniji.

Pošta Slovenije je sklopila ugovor s konzorcijumom banaka o kupovini 72,13 odsto dionica Intereurope, navodi se u saopštenju, u kojem se ne iznosi vrijednost transakcije.

Prema saopštenju, zaključenje transakcije se očekuje u drugoj polovini ove godine, s obzirom da se treba dobiti i odobrenje regulatora odnosno agencije za zaštitu konkurencije.

Iz Pošte Slovenije najavljuju da će, nakon kupovine većinskog udjela, u zakonskom roku objaviti i ponudu za preuzimanje preostalih dionica Intereurope, koje kotiraju na Ljubljanskoj berzi.

Pošta Slovenije će, u slučaju uspješnog završetka preuzimanja Intereurope, postati najveća logistička kompanija u Sloveniji s ciljem da postane vodeći logistički operater na tržištu regije jugoistočne Evrope, gdje postoji snažna konkurencija pružatelja usluga, ističu iz te firme.

Slovenački mediji prenose da je Pošta Slovenije u trci za kupovinu koperske logističke firme ‘pobijedila’ britansku logističku kompaniju Xpedator.

Prema pisanju poslovnog dnevnika “Finance”, Pošta Slovenije je za nešto više od 72 odsto dionica Intereurope, prema neslužbenim informacijama, ponudila 100 miliona eura, od čega će 60 miliona eura upotrijebiti za podmirenje potraživanja povjerilaca.

Grupa Pošta Slovenije je lani ostvarila prihode od prodaje od 250,7 miliona eura, a dobit je iznosila 10,4 miliona eura (godinu ranije bila je 8,9 miliona eura), navodi se u saopštenju te slovenačke kompanije.

Po podacima s internet stranice Intereurope, kompanija ima 12 povezanih tvrtki u devet zemalja, a osim Crne Gore posluje i u Hrvatskoj.

Grupa Intereuropa je lani ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 160,4 miliona eura, što je sedam posto više nego godinu ranije, a ostvarila je neto dobit od 4,7 miliona eura, dok je 2017. godine poslovala s gubitkom od gotovo dva miliona eura, podaci su iz finansijskog izvještaja koje je kompanija objavila u martu ove godine.

Intereuropa je  vlasnik crnogorskog Zetatransa.

Izvor: tPortal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *