Kakve koristi kompanije imaju od plaćanja članarine Privrednoj komori?

Dodajte komentar

Plaćanje članskog doprinosa za Privrednu komoru Crne Gore (PKCG) dodatno je opterećenje za privrednike, upozoravaju iz Mreže nevladinih organizacija sjevera. Iz pomenute organizacije navode da su i najmanji privredni subjekti obavezni da plate članarinu i da se na njoj insistira uz mogućnost prinudne naplate, a da sa druge strane privrednici na sjeveru nemaju koristi od plaćenog doprinosa.

U Mreži nevladinih organizacija sjevera ističu da im je jasno da je po Zakonu o privrednoj komori određeno plaćanje članskog doprinosa, ali da im nije jasno kako svako preduzeće, sa svojom registracijom, bez ikakvog pitanja, postaje član Privredne komore i obveznik u plaćanju doprinosa. Na taj način privredni subjekti koji imaju od jednog do pet zaposlenih radnika plaćaju 50 eura godišnju članarinu,privredni subjekti preko pet rad nika plaćaju članski doprinos po stopi od 0,27 procenata, dok se za osnovicu uzima bruto zarada zaposlenih. Pritom se članski doprinos obračunava i isplaćuje prilikom svake isplate zarade zaposlenim.

“Plaćanje članarine je propisano Zakonom bez pitanja privrednika. Takav zakon mogu donijeti samo naši poslanici u parlamentu jer ne razumiju kako je teško privrednicima, posebno na sjeveru, da zarade novac. Naši poslanici, u većini slučajeva nikada nijesu radili u privredi i zato i nemaju osjećaja kada tovare finansijski teret na leđa privrednika”, navodi se u saopštenju pomenute organizacije i poručuje da u politici ima više ljudi iz privrede, ovakve i slične pojave se ne bi dešavale.

Pritom se akcenat stavlja na privredne subjekte koji imaju manji broj zaposlenih i gdje se svaki dan vodi borba da takva preduzeća opstanu.

“Posebno treba dati odgovor gdje ide novac od članarine i kako se on troši. S druge strane, treba jasno reći i kakvu korist imaju privrednici od članarine i da li isti imaju pril iku da na bilo kakav način koriste plodove postajanja Privredne komore”, navodi se u saopštenju i dodaje da većina privrednika na sjeveru Crne Gore i ne znaju, zbog neaktivnosti Privredne komore, da ova asocijacija i postoji.

Tokom prethodnih dana “Dan” je stupio kontakt sa više privrednika na sjeveru kako bismo saznali da li oni koriste usluge Privredne komore i koliko su zadovoljni radom Privredne komore. Međutim, kontaktirani privrednici su na ovu temu izbjegli javno da govore, ali su nam u nezvaničnom razgovoru tvrdili da bi se rado odrekli svih usluga Privred ne komore, a za uzvrat da se oslobode plaćanja članarine. Većina privrednika uopšte nije ni znala u kom dijelu Privredna komora pomaže privrednicima.

PKCG: Pomoć višestruka, štitimo interes firmi

Sa druge strane, iz Privredne komore, čiji je predsjednik Vlastimir Golubović, tvrde da je pomoć višestruka i da oni štite interese privrednih društava.

“U protekloj godini pokrenuli smo inicijative koje su rezultirale izmjenom velikog broja propisa među kojima su Zakon o radu, Zakon o privrednim društvima, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o porezu na dodatu vrijednost, Zakon o turističkim organizacijama, Zakon o administrativnim taksama, Zakon o lokalnim komunalnim taksama i mnogi podzakonski propisi. Jedan od rezultata takvih aktivnosti je i smanjenje naknada za 72 administrativne takse i ukidanje njih 49. Navedeno je plod analize fiskaliteta na nacionalnom i lokalnom nivou, koju je pripremila stručna služba Komore, u cilju rasterećenja privrede i unapređenja poslovnog ambijenta”, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore i pojašnjeno da su edukacije značaj dio komorskih aktivnosti, gdje je u toku prošle godine realizovano 56 edukativnih aktivnosti sa više od 3300 učesnika.

Tokom prošle godine PKCG je anketirala 1.162 privredna subjekta, od čega 360 privrednih subjekata sa sjevera ili 31 odsto, od čega je rad Stručne službe Privredne komore Crne Gore ocijenilo veoma dobrim 25 odsto anketiranih, a dobrim 51,7 odsto, dok je 2,2 odsgo anketiranih ocijenilo službu nedovoljnom ocjenom, a njih 21 odsto je bilo neopredijeljeno.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *