EBRD smanjila rast crnogorske ekonomije

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje značajno manji rast crnogorske ekonomije u ovoj i narednoj godini, zbog završetka velikih investicionih projekata i tekuće fiskalne konsolidacije.

EBRD u novim regionalnim prognozama navodi da će se rast crnogorskog BDP-a, koji je bio iznenađujući u 2018, znatno smanjiti, na 2,8 odsto u 2019. godini i 2,6 odsto u 2020. godini.

“Rast Crne Gore u 2018. godini je iznenadio. Ekonomija je porasla za gotovo pet odsto zbog izgradnje auto-puta, nekih vodećih projekata na obali, izuzetno jake turističke sezone i daljeg rasta privatne potrošnje. Intenzivna investiciona aktivnost i posljedično veći uvoz doveli su do povećanja deficita tekućeg računa na preko 17 odsto BDP-a. Neto direktne strane investicije pale su na sedam odsto BDP-a (11 odsto u 2017. godini), djelimično zbog toga što je Vlada otkupila dionice EPCG”, piše u prognozama EBRD.

Ocijenjeno je da je postepeno fiskalna konsolidacija počela davati rezultate, pa je u prošloj godini budžetski deficit smanje na 3,5 odsto BDP-a (5,5 odsto je bio u 2017. godini), a očekuje se da će javni dug, sa 71 posto BDP-a na kraju 2018. godine početi da pada ove godine, čemu će doprinijeti potrošnja vezana za izgradnju auto-puta koja se bliži kraju.

Iz EBRD ističu da potencijalne obaveze i prekoračenja potrošnje mogu ugroziti dosadašnje rezultate, kao i da se stopa nezaposlenosti smanjila za jedan odstotni bod u 2018. godini, ali je sa 15 odsto ostala visoka, posebno kod mladih.

“Završetkom velikih investicionih projekata i tekućom fiskalnom konsolidacijom očekuje se da će se rast znatno smanjiti, na 2,8 odsto u 2019. i 2,6 odsto u 2020. godini. Rizici za projekcije se uglavnom odnose na slabiji rast u EU, moguće dalje prekoračenje troškova izgradnje auto-puta i domaću političku neizvjesnost. Osim poboljšanja upravljanja javnim finansijama, rizici za rast mogli bi se ublažiti reformom tržišta rada, javne uprave i jačanjem ekonomskih institucija”, zaključili su u EBRD.

(Vijesti online)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *