Završeno spajanje Vojvođanske i OTP banke

Dodajte komentar

Vojvođanska banka i OTP banka Srbija zvanično su završile jednu od najkompleksnijih integracija na finansijskom tržištu Srbije gdje nastavljaju uspješno da posluju pod nazivom Vojvođanska banka. Integrisana banka trenutno je šesta po veličini na tržištu Srbije, sa skoro 6% tržišnog učešća, više od milion klijenata i trećoj po veličini mrežom filijala.

Integracija klijentima donosi brojne pogodnosti, uključujući proširenu paletu proizvoda i usluga koje predstavljaju sinergiju najboljih rješenja, veću efikasnost, pokrivenost sa čak 148 filijala širom zemlje, kulturu inovacija, i podršku matične OTP Grupe kao dominantane regionalne bankarske grupe na tržištu Centralne i Istočne Evrope.

– Тоkom cijele prethodne godine značajni resursi Vojvođanske banke i OTP Banke Srbija bili su usmjereni na sprovođenje integracije. U ovom procesu koji je izuzetno složen i koji je zahtijevao veliko angažovanje svih zaposlenih, uspjeli smo da ostvarimo odlične poslovne rezultate. Udruživanjem dvije banke otvoren je put da konsolidovana Banka postane najdinamičnija i najperspektivnija finansijska institucija na srpskom tržištu – rekao je Predrag Mihajlović, predsjednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke i zahvalio se svim zaposlenima, kao i klijentima na razumevanju i povjerenju.

U 2018. tokom procesa integracije, Vojvođanska banka i OTP banka Srbija ostvarile su sveukupan najbolji rezultat u poslovanju za poslednjih deset godina. Taj trend uspješnog poslovanja se nastavio i u prva četiri mjeseca ove godine kada je Banka (ne uključujući troškove integracije) ostvarila dobit u iznosu od58,7 mil EUR. Istovremeno, ukupna aktiva uvećana je za 17% i iznosi 1,7 mlrd EUR, prenosi eKapija.

– Posebno smo ponosni na činjenicu da smo u ovakvim uslovima ostvarili najveći rast u našoj matičnoj OTP Grupi, uz povećanje naplativih kredita od 29%, pri čemu je banka bila vrlo aktivna u naplati rizičnih plasmana što je dovelo do najnižeg nivoa nenaplativih kredita od 5%. Uz najveću zabilježenu profitabilnost iz redovnog poslovanja, izdvaja se povećanje tržišnog učešća u svim poslovnim segmentima uz rast bruto plasmana značajno iznad tržišnog prosjeka. Ukupni krediti stanovništvu veći su za 15%, dok je kreditiranje privrede poraslo za 18%, skoro duplo u odnosu na rast tržišta – podvukao je Mihajlović.

Nenad Bungin, član Izvršnog odbora, naglasio je da su značajni rezultati postignuti u segmentu poslovanja sa stanovništvom, gdje je najveći rast ostvaren kod gotovinskih kredita od 21% čime Banka zauzima skoro 10% tržišnog učešća, dok je prodaja stambenih kredita porasla za 29% uz tržišno učešće od 5,6%.

– U središtu naše pažnje ostaju klijenti i njihove potrebe i sve naredne korake planiramo kako bismo unaprijedili usluge. Digitalizacija je prioritet u čemu je naša grupa među vodećim u čitavoj Evropi – istakao je Bungin.

Foto: Wikipedia

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *