Više od 60 odsto građana bi na referendumu podržalo ulazak u EU

Dodajte komentar

Više od 60 odsto građana bi na referendumu podržalo ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), njih skoro trećina smatra da se Crna Gora kreće onoliko brzo koliko okolnosti dozvoljavaju i da očekuje da će država do 2025. godine postati članica Unije, a više od polovine smatra da bi mladi bili na dobitku ulaskom u tu zajednicu.

To je saopšteno na pres konferenciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), povodom obilježavanja Dana Evrope i predstavljanja rezultata istraživanja javnog mnjenja o stavovima i poznavanju građana o pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU i EU uopšte, u kojem je učestvovalo 773 ispitanika, a koje je sprovedeno od 15. do 30. aprila u okviru projekta “Dijalogom i edukacijom do Evropske unije”, koju je finansijski podržalo Ministarstvo javne uprave.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić navela je da većina građana smatra da Crna Gora u spoljnoj politici treba da se oslanja na EU.

“Istraživanje je pokazalo da bi na referendumu 62 odsto glasalo za, neopredijeljenih je 14, a 24 odsto građana je protiv ulaska Crne Gore
u EU”, rekla je Bešić.

Na pitanje kakva će biti opšta privredna situacija u Crnoj Gori, u odnosu na ovu danas, nakon ulaska u EU, nešto više od trećine građana je kazalo da će biti bolja, a 16,3 odsto smatra da će biti lošija, dok da će privredna situacija biti otprilike ista kao danas smatra 26,1 odsto ispitanih.
Ona je rekla da 52,8 odsto ispitanika smatra da bi mladi bili na dobitku ulaskom Crne Gore u EU.

Projektni koordinator Marko Pejović naveo je da je istraživanje pokazalo da je više od polovine građana čulo za Delegaciju EU, kao i da Delegacija ulaže napor, ali da brzina ulaska Crne Gore u EU ne zavisi od njih (53,1 odsto). Na pitanje kako ocjenjuju pomoć koju je Crna Gora dobila od EU, 42 odsto ispitanika je bilo bez odgovora, dok njih 18,7 odsto nije moglo da procijeni.

“Da je u pitanju velika pomoć smatra 14,3 odsto građana, osrednja pomoć 14,7 odsto i mala pomoć 10,2 odsto ispitanika”, rekao je Pejović.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *