Hiljade Britanaca izgubile milione zbog savjeta šefova velikih investiconih kompanija

Britanski regulator planira novčano da kazni i oduzme licence pet šefova tri investicione kompanije čiji je nemar podstakao više od dvije hiljade građana da ulože 76 miliona funti štednje u rizične i neprimjerene finansijske proizvode.

Novčane kazne u rasponu od 52.725 do 416.558 funti izrečene su direktoru finansijske kompanje Financial Page Andrewu Pageu i ‘de facto’ kodirektoru Thomasu Wardu, te šefovima kompanija Henderson Carter i Bank House Aidenu Hendersonu Tristanu Freeru, izvijestili su iz Agencije za etiku u finansijskom poslovanju (FCA).

Bank House će takođe biti novčano kažnjena, u iznosu nešto manjem od 312 hiljada funti, a regulatori najavljuju i ukor Financial Pageu i Henderson Carter Associatesu, koje su trenutno u postupku likvidacije.

Te su kompanije proslijedile pojedine poslove neovlaštenim podizvođačima, što je rezultiralo preporukama klijentima da prebace štednju u visoko rizične, nelikvidne i neprimjerene proizvode, objašnjavaju u FCA.

Zbog toga je nekih hiljadu njihovih klijenata isplaćeno ukupno 26,8 miliona funti odštete iz državnog fonda za naknadu štete prouzrokovanim finansijskim uslugama FSCS.

Pet direktora i Bank House odlučili su da podnesu žalbu na odluku a nadležni viši sud može je poništiti ili izreći još veće kazne. Advokati direktora i kompanija koje je imenovala FCA nisu odmah bili dostupni za komentar najavljenih kazni.

FSCS trenutno istražuje još nekoliko pritužbi klijenata na gubitke prouzrokovane neprimjerenim savjetima o ulaganju štednje.

(Jutarnji.hr)

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *