Zbog gola u posljednjoj sekundi Ajaks na berzi izgubio 100 miliona eura

Deonice holandskog fudbalskog kluba Ajaksa izgubile su na vrijednosti 15 odsto u četvrtak nakon što je taj klub ispao iz UEFA Lige šampiona.

Ajaks je u srijedu izgubio 3:2 od Totenhema i ispao iz daljeg takmičenja zbog golova u gostima.

Njegove akcije, koje su na zatvaranju berze u četvrtak bile su vrijedne 23,5 funti po akciji, zbog očekivanja da će se lako plasirati u finale takmičenja, pale na 19,65 funti do 11:02 časova danas.

Time je pad vrijednosti kluba po tržišnoj kapitalizaciji dostigao gotovo 100 miliona funti (oko 116 miliona €), odnosno njegova tržišna vrednost je sa 430 miliona funti pala na 337 miliona.

Ajaksove akcije prethodno su konstantno jačale, prateći tako njihov pobjednički hod do polufinala. Skočile su devet procenata nakon pobjede na evropskim šampionom Realom iz Madrida pri prolazu u četvrtfinale, kao i skoro 10 odsto nakon što je holandski klub eliminisao italijanski Juventus i plasirao se u polufinale.

Težak poraz koštao je holandski klub i 15 miliona eura zbog izgubljenih nagrada, što je otprilike 16 odsto njegovog prihoda u 2018.

Ipak, uprkos ispadanju u dramatičnoj završinici njihovog meča sezone, akcije Ajaksa su ove godine “u zelenom” čak 52 procenta.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.