Rudnik uglja ove godine isplaćuje prvu dividendu

Dodajte komentar

Zahvaljujući uspješnom poslovanju Rudnika uglja (RUP) i rekordnoj prodaji uglja trećim licima u ovoj godini očekujemo isplatu dividende akcionarima, što je potvrda uspješnosti spajanja RUP-a i Elektroprivrede EPCG, istakao je izvršni direktor državne energetske kompanije Igor Noveljić.

To će biti prvi put da se akcionarima pljevaljskog preduzeća isplaćuje dividenda. Energetski kompleks koji čine Termoelektrana i Rudnik uglja, kako je ukazao Noveljić, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

“Nakon višegodišnjih nastojanja, u prošloj godini konačno je došlo do objedinjavanja sistema EPCG Rudnik uglja, odnosno EPCG je postala većinski vlasnik Rudnika što vjerujem dovoljno govori o našim planovima i važnosti tog kompleksa za dalji razvoj kompanije”, kazao je Noveljić u intervjuu za portal Balkan green energy news.

Odgovarajući na pitanje o povećanju cijena struje, Noveljić je kazao da jačanjem trgovine i broja učesnika može očekivati izjednačavanje sa tržišnim.

“Treba imati na umu i vođenje odgovorne politike regionalnih vlada, koje žele da se proces liberalizacije i potpune deregulacije tržišta i cijena izvedu postepeno, kako ne bi došlo do udara na standard građana”, naveo je Noveljić i objasnio da zbog određenih poremećaja dolazi do skokova cijena na tržištu u odnosu na cijenu snabdijevanja krajnjih potrošača.

Ipak, kako je dodao, ne može se očekivati da cijene mogu pratiti te skokove, jer se sa krajnjim potrošačima formiraju dugoročni ugovori.

“Ne bih se saglasio da je razlika u cijenama sve veća iz prostog razloga što se cijena električne energije u Crnoj Gori i zemljama regiona postepeno kreće ka tržišnoj, u mjeri u kojoj se pojavljuje nova konkurencija i smanjuje monopol regionalnih energetskih kompanija” kazao je Noveljić.

On je saopštio da će razvojem crnogorske berze i porastom obima trgovine, Crna Gora dobiti referentnu cijenu električne energije i time postati još interesantnija stranim investitorima za izgradnju novih obnovljivih izvora energije i industrijskih pogona. Noveljić je kazao i da će Crna Gora, stavljanjem u pogon podmorskog kabla dobiti još jednu operativnu granicu.

“Ovdje vidimo mogućnost za još veći obim trgovine i povećanje broja partnera. Prilika je to i za povećanje obima tržišnog poslovanja i mogućnosti za optimizaciju našeg portfolija”, istakao je Noveljić.

Jedan od najvećih prioriteta EPCG, kako dodaje, je potreba za diversifikacijom proizvodnje struje iz obnovljivih izvora.

“EPCG je sa finskom kompanijom Fortum pobijedila na međunarodnom tenderu, za izgradnju solarne elektrane kod Ulcinja snage 250 megavata i to će biti jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi. Planiramo i izgradnju Vjei, troelektrane Gvozd, vrijedne 60 miliona eura, instalisane snage 50 megavata i očekivane proizvodnje od 150 gigavat-sati”, zaključio je Noveljić.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *