Priručnik za preduzetnike za lakše planiranje biznisa i manju neizvjesnost

Dodajte komentar

U izdanju Zavoda za zapošljavanje, iz štampe je izašlo peto, dopunjeno i izmijenjeno, izdanje Priručnika za preduzetnike. Svojevrsni vodič za buduće preduzetnike usaglašen je sa aktuelnim propisima koji se tiču biznisa. Priručnik je besplatan, a svim zainteresovanim dostupan je u biroima rada i kancelarijama Zavoda za zapošljavanje. Nalazi se i na internet stranici Zavoda www.zzzcg.me.

“Ovaj priručnik namijenjen je, prije svega, licima koja otpočinju biznis, korisnicima Inoviranog programa samozapošljavanja. Priručnik je, međutim, koncipiran tako da može koristiti svima koji namjeravaju, ili se već bave biznisom. Cilj je da se preduzetniku olakša posao, planiranje i smanji neizvjesnost poslovanja”, kaže načelnica Službe za finansije i preduzetništvo mr Svetlana Krgović.

Priručnik za preduzetnike obrađuje oblasti koje su od izuzetnog značaja za uspješno bavljenje biznisom.

Informacije

“Nedostatak znanja iz preduzetništva, koje uslovljava preduzetničko ponašanje, često je veoma važan faktor poslovnog uspjeha, kako malih i velikih kompanija, tako i državnih institucija. Bavljenje biznisom bez posjedovanja kritičnog kvantuma znanja iz preduzetništva je kao plovidba brodom bez kormila, pri čemu samo od morskih struja (sreće) zavisi da li ćete uploviti u neku luku ili ćete se nasukati na greben”, navodi se u Priručniku.

Krgović ukazuje da je Zavod za zapošljavanje sistemski uredio da nijedan projekat ne može biti kreditno podržan, a da nezaposlena lica, nosioci projekata, ne dobiju elementarna znanja iz preduzetništva, koja će im povećati mogućnosti poslovnog uspjeha.

Ovaj priručnik upoznaće nezaposlene, buduće preduzetnike, s pravima i obavezama po osnovu Inoviranog programa samozapošljavanja. Omogućiće im da na brži i lakši način dođu do novca, od odobravanja kreditnih sredstava, pa do njihove upotrebe. Ukazuje na raznolikost biznis ideja. Informiše o institucijama koje, pored Zavoda za zapošljavanje, pružaju finansijsku podršku preduzetništvu. Korišćenjem Priručnika može se naučiti kako da se registruje preduzeće, upućuje na najpovoljniji vid registracije biznisa, ukazuje na opasnosti pri kršenju propisa. U publikaciji je objašnjen postupak zasnivanja radnog odnosa, prava, obaveze i odgovornosti po osnovu rada. Dat je pregled najčešće korišćenih poslovnih ugovora, njihova forma i mogućnost upotrebe. Detaljno su pojašnjeni osnovni računovodstveni pojmovi, porezi i doprinosi. Omogućena je provjera opravdanosti biznis ideje kroz izradu biznis plana. Priručnik, između ostalog, ukazuje na osnovne pretpostavke za uspješno vođenje biznisa, te upozorava na najčešće greške koje preduzetnici prave…

20 godina

Podsjetimo, Zavod za zapošljavanje Crne Gore skoro 20 godina u kontinuitetu realizuje Program samozapošljavanja, čime daje značajan doprinos razvoju preduzetništva i stvaranju novih preduzetnika. Od početka realizacije Programa, 1999. godine, došlo je do značajnih promjena ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori, pa su se stekli uslovi za njegovo inoviranje. Od septembra 2008. godine Zavod je otpočeo sa realizacijom Inoviranog programa za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori, koji predstavlja nastavak u podsticanju razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva. Inoviranim programom samozapošljavanja dodjeljuju se kreditna sredstva, po povoljnim uslovima, za realizaciju projekata koji obezbjeđuju uspješno poslovanje, uz dodatno angažovanje radne snage.

Krgović ističe da je cilj programa u podsticanju razvoja preduzetništva u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na manje razvijene opštine. Namjera je organizovanje novih, efikasnih poslova i razvoj postojećih, malih biznisa, koji će obezbijediti dugotrajnu održivost novih radnih mjesta.

Inače, putem Programa samozapošljavanja i Inoviranog programa samozapošljavanja, do decembra 2018. godine, isfinansirano je 8.660 kredita, čime je omogućeno otvaranje 13.983 nova radna mjesta. Za ovu namjenu plasirana su sredstva u iznosu od 47.615,322,27 eura. Krediti su odobravani za projekte iz svih djelatnosti, u svim opštinama u Crnoj Gori i licima svih stepena stručne spreme.

“Poljoprivreda predstavlja važan prostor novog zapošljavanja i uravnoteženja regionalnog razvoja, sa posebnim značajem za razvoj sjevera Crne Gore. Imajući u vidu da je poljoprivreda strateška privredna grana, otuda i veliko interesovanje za pokretanje biznisa u ovoj djelatnosti”, objašnjava Krgović, naglašavajući značaj programa u podsticaju i razvoju ženskog preduzetništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *