Industrija marihuane u SAD vrijedi preko 50 milijardi dolara

Industrija marihuane u SAD vrijedna je milijarde dolara i ne pokazuje znake usporavanja rasta. Deset saveznih država legalizovalo je rekreativnu upotrebu marihuane, dok su 33 države legalizovale medicinsku upotrebu. Statistika pokazuje zapanjujuće veliki doprinos marihuane privredi SAD promet od 52 milijarde dolara i rast broja zaposlenih u tom sektoru od čak 76 odsto, prenosi B92 pozivajući se na Biznis insajder.

Godišnje izdanje publikacije “Marihuana biznis” procjenjuje kako je doprinos privredi legalne industrije marihuane u SAD bio vrijedan između 20 i 23 milijarde dolara u 2017.

Procjenjuje se da bi taj doprinos do 2022. mogao dostići 77 milijardi dolara.

Ta brojka uporediva je sa BDP-om država Ajdaho ili Zapadna Virdžinija, prema podacima Kancelarije za ekonomske analize u SAD.

Američka industrija marihuane zapošljava najmanje 250.000 ljudi, procjenjuje “New Frontier Data”, firma koja se bavi analiziranjem tržišta i podataka.

A to su samo poslovi direktno povezani s marihuanom, dok je ostale poslove te vrste teže identifikovati.

Druga studija je pokazala da će industrija marihuane zapošljavati najmanje 330.000 ljudi do 2022, što je više od broja radnih mjesta u američkim čeličanama.

Prema podacima “Glasdora”, prosečna plata radnika u industriji marihuane za 2018. godinu bila je 58.511 dolara, što je 10 procenata više od prosečne plate američkog radnika od 52.863 dolara.

Investitori su u sjevernoameričku industriju marihuane uložili 10 milijardi dolara tokom 2018, prenosi AP. To je dvostruko veći iznos u odnosu na prethodne tri godine uzete zbirno. Eksperti procenjuju da će investicije u taj sektor ove godine dostići 16 milijardi dolara.

Check Also

Addiko banka fiksira vrijednost 3M EURIBOR-a na dvije godine

Addiko banka odlučila je da svojim klijentima sa varijabilnim kamatnim stopama na kredite omogući fiksiranje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.