U Njemačkoj se prvi put više plaća karticama nego gotovinom

Dodajte komentar

Njemački potrošači u 2018. godini prvi put su više plaćali kreditnim i debitnim karticama nego gotovinom, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta za maloprodaju EHI.

U najvećoj evropskoj ekonomiji gotovina je tradicionalno bila glavno sredstvo plaćanja u transakcijama koja se obavljaju na prodajnom mjestu. No, da se takav trend mijenja, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje koje je proveo taj institut sa sjedištem u Kelnu.

Nijemci su za plaćanja gotovinom lani utrošili približno 208 milijardi eura, dok su plaćanja putem kreditnih ili debitnih kartica dostigla nekih 209 milijardi eura, pokazala je studija tog instituta. To znači da su kartična plaćanja za oko milijardu eura premašila ona gotovinska.

Čelnik instituta Horst Rueter takav zaokret pripisuje beskontaktnim plaćanjima. Beskontaktna plaćanja “usvojena su puno lakše nego su čak i optimisti očekivali”, rekao je Rueter, dodajući kako se za prilično malene iznose često koristi takav način plaćanja.

Drugi stručnjaci nisu previše sigurni da će Nijemci odustati od plaćanja gotovinom. “Nijemci su ljubitelji gotovine i ostaće takvi”, rekao je Holger Sachse iz Boston Consulting Groupa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *