„Open space“ kancelarije su neefikasne i najveća podvala ikada

Otvorene kancelarije su najveća podvala koju je menadžment mogao da smisli, a pored toga one i kolektiv čine glupim tako što smanjuju kolektivnu inteligenciju radnika unutar njih, piše Inc portal.

Otvorene kancelarije su imale za cilj povećanje kolektivne inteligencije organizacije stvaranjem više mogućnosti za interakciju licem u lice.

U teoriji, ovo je imalo smisla. Uklanjanje pregradnih zidova značilo je viđanje više kolega, što bi očigledno trebalo da poveća interakciju licem u lice.

Međutim, prema detaljnoj studiji sa Harvarda pod nazivom „Uticaj otvorenog radnog prostora na ljudsku saradnju“, uvođenje otvorenih kancelarija u dvije kompanije sa Fortune 500 liste najuspješnijih kompanija smanjilo je interakciju licem u lice za 70 procenata.

Pokazalo se da radnici u takvom okruženju češće koriste e-poštu i šalju tekstualne poruke nego kada rade u manje transparentnom okruženju.

Nažalost, e-pošta i slanje tekstualnih poruka nisu ni blizu efikasni u stvaranju saradnje kao što je licem u lice komunikacija.

Dakle, istraživanje je pokazalo da radnici rjeđe komuniciraju jedni s drugima kada su svi u jednoj prostoriji, a da više šalju mejlove, dok istovremeno stvaraju jedni drugima pritisak da izgledaju zauzeto.

Nasuprot tome, više privatnosti je stvorilo više interakcija licem u lice, manje slanja e-pošte i više kreativnosti.

Osim toga, otvorene kancelarije zaista nisu isplative, jer iako mogu smanjiti troškove iznajmljivanja prostora, čine vašu organizaciju glupljom nego kada bi svima dozvolili da rade od kuće.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *