Nemaju svi istu korist od jedinstvenog tržišta

Dodajte komentar

Najviše koristi od jedinstvenog tržišta EU imali su industrijski centri, urbani regioni i Njemačka, navodi se u studiji fondacije “Bertelsman” u kojoj se ukazuje na ekonomske i društvene nejednakosti u evropskom bloku.

Jedinstveno tržište garantuje slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i radnika širom EU.

U izvještaju fondacije “Bertelsman” ističe se da je Njemačka apsolutno imala najviše koristi od jedinstvenog tržišta jer je zahvaljujući tome na godišnjem nivou zarađivala 86 milijardi evra.

Prema podacima u studiji, svaki građanin NJemačke bogatiji je u prosijeku za 1.046 evra zbog jedinstvenog tržišta, a prosječni državljanin EU na dobitku je 840 evra.

“Ne profitiraju svi jednako od jedinstvenog tržišta, ali svi dobijaju”, rekao je predsjednik fondacije “Bertelsman” Art de Geus.

Bogatije i naprednije ekonomije nedaleko od ekonomskog jezgra poput Austrije i Holandije daleko su bogatije zahvaljujući jedinstvenom tržištu od siromašnijih članica na jugu i istoku Evrope, koje imaju znatno manje koristi od toga.

Jedan od autora studije Dominik Ponatu naglasio je da zemlje poput Holandije i Austrije imaju konkurentne sektore, ali zavise od izvoza zbog malih domaćih tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *