Naslovne strane dnevnih novina za 8. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Spajanje CKB-a i Sosijetea neće narušiti konkurenciju

Savjet Agencije za zaštitu konkurencije donio je 23. aprila rješenje o odobrenju koncentracije na osnovu zahtjeva CKB. Analizom podataka dobijenih od Centralne banke, Agencija je ocjenjivala efekte koncentracije na tržištu pružanja svih vrsta bankarskih usluga na tržištu Crne Gore. Na osnovu kriterijuma iz člana 54 Zakona o zaštiti konkurencije, utvrđeno je da predmetnom koncentracijom neće doći do sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja efikasne konkurencije, odnosno stvaranja niti jačanja dominantnog položaja u okviru utvrđenog relevantnog tržišta saopštili su našoj redakciji iz Agencije.

Ulcinjska rivijera u minusu 238 hiljada

Ulcinjska rivijera je prvi kvartal završila sa gubitkom od 238.600 eura, što je 30 hiljada eura manje nego u istom kvartalu prošle godine. Prihod je bio 36.500 eura, šest puta veći, a rashod 246.100 eura ili 20 hiljada manje nego lani.

Za 30 dana donijeti rješenje za novu Kraljičinu plažu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma usvojilo je u ponedjeljak žalbu kompanije Adriatik propertis i HTP Miločer i naložilo službi glavnog gradskog arhitekte opštine Budva da u roku od 30 dana donese rješenje za davanje saglasnosti na idejno rješenje novog hotela Kraljičina plaza.

Dan

Ćoću smanjuju kiriju za 300 hiljada eura

Vlada je predala u sku pštinsku proceduru aneks ugovora o zakupu lokaliteta Kolašin 1600 sa konzorcijumom firmi Ski-rizort Kolašin i Gener 2 iz Albanije, kojim se tim kompanijama umanjuje iznos fiksne zakupnine za 300 hiljada eura. Poslanici će se o aneksu izjasniti najvjerovatnije na sledećoj sjednici Skupštine, koja počinje 16. maja. Vlada je predlog aneksa usvojila početkom aprila, a aneks ugovora potpisala 19. aprila, pokazuje skupštinski materijal.

Profit 10,7 miliona

Elektroprivreda (EPCG) je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 10,7 miliona eura, što je oko tri puta manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Poslovni prihodi preduzeća su na kraju marta smanjeni 1,4 odsto na 90,42 miliona, dok su rashodi porasli za trećinu na 79,8 miliona. Kratkoročna rezervisanja i obaveze preduzeća iznosile su 50,42 miliona eura, a dugoročna 73,54 miliona eura. Odložene poreske obaveze iznose 33,22 miliona eura, a neraspoređena dobit 59,3 miliona eura.

Montenegroairlinez ostap bez imovine vrijedne 780.000 eura

Imovina avio-kompanije Montentenegroerlajnz (MA) smanjila se u prošloj godini, pokazuju finansijski izvještaji dostavljeni Poreskoj upravi. Za godinu ta državna kompanija ostala je bez 780.711 eura vrijednih nekretnina, postrojenja i opreme. Stalna imovina je na kraju prošle godine procijenjena na 26,9 miliona, dok je godinu ranije iznosila 27,7 miliona eura.

Dnevne novine

Omogućeno sekundarno trgovanje obveznicama

Sekundarno trgovanje državnim obveznicama od juče je moguće na Montenegroberzi. “Trgovanje državnim obveznicama simbola GB24 i GB26 je omogućeno u skladu sa pravilima o sekundarnom trgovanju kuponskim obveznicama na berzi, koje je propisala Komisija za tržište kapitala”, saopšteno je iz berze.

Kolašinski lisnati sir dobio oznaku kvaliteta

Kolašinski lisnati sir pridružio se listi crnogorskih proizvoda zaštićenih oznakom kvaliteta na nacionalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Jedan od najkarakterističnijih sireva u Crnoj Gori proizvodi se na više od 100 poljoprivrednih gazdinstava, a na tržište se godišnje plasira oko 2.000 tona.

Porastao promet robe

Promet robe u trgovini na malo u martu je u odnosu na isti period prošle godine porastao 6,8 odsto u tekućim i 5,6 odsto u stalnim cijenama, pokazuju podaci Monstata. Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *