Aerodrom Podgorica

Koncesioni akt za zakup aerodroma za desetak dana pred Vladom i biće zakonit

Koncesioni akt za davanje oba crnogorska aerodroma u dugogodišnji zakup biće usvojen za desetak dana, kazao je juče predsjednik Vlade Duško Marković.

Ministar saobraćaja Osman Nurković (Bošnjačka stranka) nedavno je rekao da će on biti usvojen nakon prvomajskih praznika i da su ispunjeni svi uslovi. On to najavljuje od oktobra prošle godine, ali je zbog protivljenja SD-a akt vraćan sa Komisije za ekonomsku politiku uz zahtjeve da se uskladi sa zakonom. Nurković je kazao da su izmijenili detalje koji nijesu bili suštinski ali da su zadovoljili “tu, možda, sujetu ili oponiranje procesu”. Iz SD-a, čiji kadrovi upravljaju Aerodromima, odgovorili su da to nijesu detalji već brojne nezakonitosti i suštinske nelogičnosti.

„Ne znam kako ko iz kojeg ugla gleda. Mi smo radili na tekstu da on bude zakonit, koncesioni akt mora biti zakonit, Vlada ne može usvajati dokumenta koja su nezakonita. Bilo je određenih sugestija da se unaprijedi sadržaj koncesionog akta, da se u koncesionom aktu odgovori na sva pitanja, odnosno zahtjeve koji proizilaze iz Zakona o koncesiji”, kazao je juče Marković povodom prepirki između koalicionih partnera. On je kazao da su od Ekonomskog fakulteta dobili i posljednji dokument koji je nedostajao u pripremi usvajanja koncesionog akta, a to je elaborat o tržišnoj vrijednosti aerodroma.

Predstavnici SD-a su insistirali na ovom dokumentu kako bi se tačno znalo šta država daje u zakup i koliko to vrijedi. Naveli su i da je javni poziv bez te procjene nezakonit. Ako je u tom dokumentu imovina koja se daje u zakup procijenjena na iznos veći od 150 miliona o njemu mora da se izjasni Skupština. U tom slučaju bila bi neophodna dva glasa poslanika SD-a. Ako je imovina manja, akt usvaja Vlada i glas ministara iz SD-a nije neophodan za većinu.

“Vjerujem da ćemo u narednih desetak dana imati cjelinu koncesionog akta potpuno zaokruženog sa svim potrebnim sadržajima koje nam Zakon nalaže, na dnevnom redu Vlade i da ćemo ga usvojiti i pokrenuti koncesioni postupak koji ide u dvije faze – prekvalifikacioni postupak koji traje 30 dana i koji će nam pokazati da li i koje interesovanje imamo. Ako budemo interesovanja, ako budu kvalitetna, kredibilna, onda idemo u sljedeću fazu tendera koji će trajati tri do četiri mjeseca”, najavio je Marković.

Ukoliko bi sada koncesioni akt bio usvojen i nakon njega raspisan javni poziv, aerodromi bi mogli dobiti novog gazdu krajem decembra ili u januaru. Vlada oba aerodroma daje u zakup na 30 godina, a traži na startu jednokratnu naknadu od 100 miliona. Očekuje i godišnju naknadu od dijela prihoda od pet na početku do čak 20 miliona u kasnijem periodu zakupa. Ministarstvo očekuje da će zakupac investirati 200 miliona eura u aerodrome, da bi njihov kapacitet pratio razvoj turizma i povećanje broja gostiju.

Check Also

Poreska uprava: U junu naplaćeno 90,61 milion eura

Poreska uprava (PU) je u junu naplatila bruto iznos od 90,61 milion eura, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *