Drastičan pad na svjetskim berzama

Akcije na evropskim berzama i na Wall Streetu juče su bile u drastičnom padu, jer investitori prate razvoj situacije u trgovinskom sporu između SAD i Kine.

Panevropski indeks STOXX Europe 600 završio je trgovanje u padu od 1,5 odsto, navodi CNBC, i dodaje da se većina sektora i vodećih evropskih berzi danas suočila sa oštrim padom akcija.

Akcije banaka Barclays, HSBC i Standard Chartered pale su za po 3,0 odsto, dok su dionice italijanske banke Fineko potonule za čak 7,0 odsto, nakon što je Unicredit banka saopštila da će možda smanjiti svoj udeo u toj onlajn bankarskoj ispostavi.

Britanski indeks FTSE je oslabio za 1,63 odsto, njemački DAX za 1,58 procenata, a francuski CAC 40 za 1,60 procenata.

I u SAD su indeksi skliznuli, pošto je pretnja američkog predsednika Donalda Trampa eskalacijom trgovinskog rata postala sve bliža realnosti.

Naime, trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer preksinoć je najavio da će Trampova administracija već u petak povećati tarife na 200 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine.

Širi indeks S&P 500 je pao za 1,3 odsto, industrijski Dow Jones za 317 poena ili 1,2 odsto na 26.124 poena, a tehnološki Nasdaq za 1,3 odsto.

Akcije Microsofta i Intela su izgubile po 1,7 odsto vrednosti, a banke  Morgan Chasei Banc of America su pale za po 1,5 procenata.

Check Also

Addiko banka donirala 15.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti

U svrhu pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore da djeluje u suzbijanju širenja koronavirusa, Addiko Bank …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *