Zeleno svjetlo za spajanje Sosijete ženeral i CKB-a

Agencija za zaštitu konkurencija dalaje pozitivno mišljenje na zahtjev za spajanje CKB i Sosijete ženerale banke i proslijedila ga Centralnoj banci, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih bankarskom sektoru. Konačnu odluku na zahtjev za spajanje ove dvije banke donosi Centralna banka na osnovu prikupljenih podataka, a jedan od uslova je i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koje nije obavezujuće.

Odluka

Pitanjem spajanja ove dvije banke bavi se viceguverner dr Miodrag Radonjić, jer se guverner dr Radoje Zugić izuzeo zbog mogućeg konflikta interesa. Njegova kćerka Jovana je, naime, od jula prošle godine zapsolena u CKB-u. Podsjetimo da je OTP banka 28. februara saopštila da je njena crnogorska podružnica CKB potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcija Sosijete ženeral Montenegro za 40.5 miliona eura. Po zakonu to spajanje nije moguće bez odobrenja crnogorske Centralne banke, odnosno ispunjenja zakonskih uslova. CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 miliona u kreditima imaju 393 miliona a u depozitima 552 miliona. Profit Sosijete banke je bio 10.6 miliona u kreditima imaju 377 miliona, a u depozitima 386 miliona eura.

U postupku odlučivanja, Centralna banka će sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u dijelu stvaranja eventualne prekomjerne
koncentracije. Cijeniće se mogući efekti zdrave sinergije, poput mogućnosti da se građanima i privredi ponude bankarski proizvodi pod povoljnijim uslovima, prvenstveno kroz dalji pad kamatnih stopa kazali su prije nekoliko dana našoj redakciji iz CBCG.

Pred protekle praznike iz Centralne banke su za Pobjedu takođe saopštili da nijesu prikupili sve informacije, dokaze i podatke, na osnovu kojih će ocijeniti da li su ispunjeni uslovi za izdavanje odobrenja za kupovinu, odnosno spajanje CKB i Sosijete ženeral banke. Tada se čekao i odgovor Agencije za zaštitu konkurentosti.

Koraci

Zahtjev za spajanje ove dvije banke, koji je ranije proslijeđen CBCG, samo je prvi korak ka konačnoj odluci.

Ukoliko se, nakon sprovedenog postupka i ocjene ispunjenosti uslova dobije odobrenje, CKB bi se, nakon određenog vremena, obratila Centralnoj banci zahtjevima za izdavanje potrebnih odobrenja radi pripajanja Sosijete ženeral banke. Centralna banka će polazeći od zakonom propisanih nadležnosti, ovlašćenja i rokova u postupku odlučivanja po aktuelnom i drugim zahtjevima CKB-a, pribaviti sve relevantne informacije, dokaze i podatke, na osnovu kojih će cijeniti ispunjenost svih propisanih uslova za izdavanje odobrenja za kupovinu, odnosno spajanje banaka objasnili su tada iz CBCG ali nijesu pominjali rokove u kojima se može očeki-
vati njihov odgovor o ispunjenosti uslova.

I iz Udruženja banaka Pobjedi su prije par dana kazali da sistemski ima više banaka koje su spremne na tržišnu utakmicu sa većom bankom. Generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković je, komentarišući zahtjev za spajanje, saopštio da bankari nijesu upoznati ni o jednom negativnom komentaru, niti strahu u pogledu poslovanja. Podsjetimo da će CKB, kako se očekuje, ukoliko odgovor CBCG bude pozitivan, Sosijete ženeral banku kupiti preko Montenegroberze.

Prošle godine u decembru OTP je završila spajanje sa Splitskom bankom, koja je prethodno bila u vlasništvu Sosijete ženeral. Ovim pripajanjem OTP je postala četvrta po veličini banka u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od 11 odsto, poslovno prisutna u svim hrvatskim regionima sa 147 poslovnica i 500 bankomata.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.