Naslovne strane dnevnih novina za 7. maj – Njavažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Prvi kilovati sa Briske Gore krajem 2021. godine

Novi veliki izvor električne energije koji će se u Crnoj Gori graditi poslije gotovo četiri decenije treba da bude solarna elektrana na Briskoj Gori kod Ulcinja, snage 250 megavati. Izvršni rukodilac direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Ivan Mrvaljević najavio je da će prva faza ovog projekta početi odmah nakon osnivanja i registracije projektne kompanije koja će biti zadužena za realizaciju tog projekta.

Hoće isti tretman kao Budvani

Zakupci lokacija u zoni morskog dobra u hercegnovskoj opštini čiji su objekti predviđeni za uklanjanje ponovo su uputili apel Ministarstvu održivog razvoja i turizma i ministru Pavlu Raduloviću da im omogući rad do 1. oktobra ove godine. Na konferenciji za novinare, vlasnica objekta brze hrane “Maks u Igalu Milena Ivanović je, u ime vlasnika pet privremenih objekata koji su predviđeni za uklanj anj e, kazala da traže da se MORT prema njima odnosi na isti način kao i prema zakupcima u Budvi.

Zeleno svjetlo za spajanje Sosijete ženeral i CKB-a

Agencija za zaštitu konkurencija dalaje pozitivno mišljenje na zahtjev za spajanje CKB i Sosijete ženerale banke i proslijedila ga Centralnoj banci, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih bankarskom sektoru. Konačnu odluku na zahtjev za spajanje ove dvije banke donosi Centralna banka na osnovu prikupljenih podataka, a jedan od uslova je i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koje nije obavezujuće.

Vijesti

Dan

Banka da vrati kamatu od kredita u švajcarcima

Klijenti iz Crne Gore koji su uzimali kredite u švajcarskim francima ohrabreni su odlukom Vrhovnog suda Hrvatske u slučaju Dunai, kojom je utvrđeno da nijedan zakon ne može umanjiti zaštitu garantovanu pravom Evropske unije i da ugovori indeksirani u švajcarskim francima ne mogu opstati. Odnosno, to bi značilo da klijenti iz Crne Gore koji su konvertovali kredite iz franka u euro, mogu tražiti povraćaj novca koji su dali preko iznosa koji se odnosi na glavnicu kredita. Odnosno, mogu tražiti da im se isplati kamata.

Kad izaberu revizora počinje program

Sistem koji se odnosi na vladin program za dobijanje ekonomskog državljanstva za sada funkcioniše jako dobro, saopštio je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović i dodao da je osmišljen transparentan i direktan proces. On je na jučerašnjoj konferenciji počasnih konzula kazao da se radi o transparentnom projektu koji vodi Vlada. Program je raznolik jer je jasna linija kakvi se projekti traže na jugu, a kakvi na sjeveru države rekao je Radulović.

Aco godinama posluje sa minusom od preko 30 miliona

Prva banka, u kojoj je najveći akcionar pojedinačno Aco Đukanović – brat predsjednika države Mila Đukanovića, godinama posluje sa minusom od oko 32 miliona eura. To se može vidjeti u finansijskom izvještaju te banke za prošlu godinu. Milionski gubitak je godinama akumuliran. Nije jasno kada je tačno nastao, s obzirom na to da iz Prve banke juče nijesu odgovorili na pitanja ” Dana u vezi sa akumuliranim dugom.

Dnevne novine

Bez posla 37.800 građana

U Crnoj Gori je ove sedmice 37.800 nezaposlenih građana, neznatno manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda, pala sa prošlosedmičnih 16,31 odsto na 16,29 odsto. Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Marković otvara EUSAIR forum

Premijer Duško Marković otvoriće danas četvrti Forum strategije Evropske unije (EU) za Jadransko-jonski region (EUSAIR). Na otvaranju će govoriti i šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav, kao i predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović. Forum će okupiti predstavnike vlada i parlamenata država Zapadnog Balkana, Evropske komisije i ostalih EU institucija, kao i predstavnike regionalnih i lokalnih vlasti, privrednog sektora, akademske zajednice i civilnog društva, koji će razmjeniti mišljenja i iskustva i razgovarati o načinima buduće saradnje”, saopšteno je iz Vlade.

Montenegro Airlines uveo liniju od Tivta do Hanovera

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) počeo je u nedjelju redovan saobraćaj ka Hanoveru, čime je još jedan evropski grad dodat u ljetnju ponudu destinacija ka kojima će ove sezone saobraćati. Letovi ka Hanoveru obavljaće se iz Tivta dva puta sedmično i to četvrtkom i nedjeljom sve do 24. oktobra. To je, pored Frankfurta, Diseldorfa, Lajpciga i Minhena, peta destinacija u Njemačkoj ka kojoj saobraća MA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *