Medicinska marihuana iz Ljubljane se “izvozila” još prije 150 godina

Cigarete punjene indijskom konopljom bile su prije 150 godina tržišni hit ljubljanske ljekarne “Pri Samorogu”. Njen vlasnik Julius von Trnkóczyju pl. Saszkalski poštom ih je slao širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije i nakon što su vlasti 80-ih godina 19. vijeka uvele restrikciju prodaje i uvoza proizvoda koji se reklamirao kao lijek.

Apotekar koji je u tadašnju Kranjsku doselio iz Češke, uspio je da uvjeri lokalne vlasti u Ljubljani da su njegovi proizvodi ljekoviti.

Kazao im je da se carska zabrana odnosi samo na uvoz krivotvorina iz Francuske koje su sadržavale ekstrakt marihuane pomiješan s beladonom (vilinsko bilje, bun, luda trava) i nekim drugim dodacima, pa je svoje “džointe” slobodno i dalje prodavao širom monarhije, šaljući ih poštom, piše ljubljansko “Delo”.

Ljubljanski smotuljci s indijskom konopljom očito su bili namijenjeni razmaženim “pacijentima” izvan Kranjske jer ih je domišljati apotekar reklamirao na njemačkom, dok je u domaćoj slovenačkoj štampi onog vremena uglavnom promovisao čajeve, pomade i sirup protiv kašlja od ljekovitog bilja.

Svoje je cigarete s kanabisom u novinama i časopisima reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba.

Prema tadašnjoj reklami u novinama, kutija ljubljanskog retro-džointa (ne navodi se koliko je komada sadržavala) stajala je 80 krajcara, za što su se na obližnjoj tržnici mogle dobiti tri litra dobrog vina ili litra ruma.

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.