Kako privući građane da štede u uslovima niskih kamata: Skandinavci imaju recept

Dodajte komentar

Od 1. januara 2019. godine u Danskoj je moguće uspostaviti štedni račun za dionice koji omogućava pristup ulaganju u dionice i investicione fondove po povoljnim poreskim uslovima.

Skoro 26.000 Danaca već je iskoristilo ovo – ali da bih još više bilo uključeno potrebno je podići gornju granicu. Novi proračuni pokazuju da Danci u prosjeku imaju više od 100.000 za ulaganje; novac na koji trenutno kamatne stope u bankama iznose 0 posto .

Svi Danci mogu kreirati štednju za dionice, a velika većina banaka je spremna da im ponudi tu priliku. Postoji gornja granica od 50.000 danskih kruna (oko 6700 eura), koja se može podići svake godine do 2021. godine, kada će ograničenje iznosa biti 200.000 (oko 26,7 hiljada eura), prenosi Indikator.ba.

Međutim, to zahtijeva sporazum između ugovornih strana ako se želi povećati prag. Od 2011. godine, Švedska ima račune investicione štednje, koji iznose više od 1,8 miliona eura. I u Norveškoj su takođe uvedeni štedni računi za dionice. Za razliku od Danske, u Švedskoj i Norveškoj nema ograničenja.

“Štedne račune za dionice imamo već nekoliko mjeseci. Stvarno je dobro što je skoro 26.000 Danaca već u tome i nadam se da ih biti mnogo više. Ali ograničenje iznosa od 50.000 DKK može zadržati njihov rast – ovo je jedna od povratnih informacija koje dobijamo od banaka. Stoga se nadam da će politička strana podići granicu u narednim godinama “, kaže Birgitte Søgaard Holm, direktorica za investicije i štednju u finansijama Danske.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *