Crna Gora, Srbija i Hrvatska od bosanskog neba zaradiće 13,65 miliona eura

Po osnovu preleta preko teritorije BiH iznad 10.000 metara, Hrvatska, Srbija i Crna Gora ove godine uzeće 13,65 miliona eura (27,3 miliona KM) , a iako je planirano, pitanje je da li će BiH krajem ove godine uspjeti da u potpunosti preuzme kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, pišu Nezavisne novine.

U Odluci o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, a koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH, u suštini navedeno je da BiH u ovoj godini ukupno po osnovu “en-route” troškova pripada 85,3 miliona KM (42,64 miliona eura), te da će od tog iznosa u BiH ostati 57.972.672 KM (28, 972 miliona eura).

U odluci se navodi da će Agenciji za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA) biti doznačeno 11.764.094 KM, (5.764.094 eura) dok će Hrvatska kontrola zračne plovidbe (CCL) dobiti 15.609.287 KM (7.804.643,5 eura).

Inače, sredstva koja zemlje dobijaju po osnovu naknada za prelet preko njihove teritorije u suštini ne idu u budžet, osim preko doprinosa na plate i poreze, a visina tih sredstava određuje se po osnovu troškova koji se moraju opravdati. Taj novac u zemljama koriste agencije nadležne za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, a u slučaju BiH to je Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojoj će pripasti 55,5 miliona (27,75 miliona eura), a Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) trebalo bi da dobije 2,3 miliona KM (1,15 miliona eura).

“Eventualni višak prihoda ostvaren u odnosu na ranije prihvaćene iznose i planove rashoda, putem mehanizma prilagođavanja, vraća se korisnicima usluga, odnosno u slučaju manjka prihoda, naplaćuje se od korisnika”, navodi se u obrazloženju nacrta odluke koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

Podsjećanja radi, Srbija i Crna Gora, u kojima djeluje jedna agencija, i Hrvatska decenijama su “uzimale” novac koji pripada Bosni i Hercegovini i to iz razloga što BiH nije bila sposobna za taj posao. Tek krajem 2014. godine, sa godinama zakašnjenja, BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom, ali do 10.000 metara, dok iznad tih visina vazdušni prostor iznad BiH kontrolišu zemlje u okruženju.

Plan je da BiH, tačnije BHANSA, 6. decembra ove godine preuzme kontrolu neba i iznad 10.000 metara, međutim veliko je pitanje da li će doći do toga s obzirom na to da još uvijek nije završen sav administrativni posao.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *